Сейнт Луис постигна убедителна победа с 5:0 като гост на Сан Хосе и поведе с 3-2 победи във финалната серия в Западната конференция. С хеттрик се отличи Джейдън Шварц, който направи 2:0 в 24-ата минута, а след това добави 4-ия и 5-ия гол в мача в 43-ата и 57-ата минути. Оскар Сундквист откри още в 6-ата минута, а Владимир Тарасенко се разписа от дузпа в 27-ата, както и подаде две асистенции.

Сейнт Луис може да реши всичко в серията и да стигне до финала за Купа Стенли, ако постигне домакинска победа в 6-ия мач в нощта на 22-и май. Там ги чака вече Бостън, който отнесе Каролина с 4-0 победи във финала на Изток.

Вратарят на победителите Джордън Бинингтън спаси 21 изстрела към мрежата си и регистрира първи шътаут в плейофи.

Иначе домакините от Сан Хосе започнаха активно и мотивирано, явно с нагласа да търсят победа. Ивандър Кейн удари греда само 12 секунди след началото на срещата и определено Акулите бяха по-активният отбор в първата третина, въпреки че се оттеглиха на почивка при 0:1. Попадението дойде заради грешка при изнасянето на шайбата на Ерик Карлсон, който опита да намери Брендън Дилън, но тя се отби в кънката и рикошира назад, където беше пресечена от Сундквист. Той излезе сам срещу вратаря Мартин Джоунс и вкара четвъртото си попадение в серията.

Втората част започна по коренно различен начин. Гостите от Сейнт Луис направо извиха вихрушка пред Джоунс, като само за пет минути стреляха 11 пъти. Тарасенко вкара за 3:0 от наказателен удар, а Шварц оформи хеттрика си в третата част, за да увеличи головете си на 12 в плейофите срещу само 11 в редовния сезон.