Отборът на САЩ спечели световната титла по хокей на лед за жени. Американките надиграха с 6:3 домакинитие от Канада във финала на световното първенство по хокей на лед за жени. За САЩ това е десета титла в 22 издания на световното първенство по хокей на лед за жени, като в останалите 12 случая златото е било за канадския отбор, който триумфира на последните две първенства - през 2022-а в Хенинг (Дания) и през 2021-а в Калгари (Канада). Американките не бяха печелили от 2019 година, когато победиха с 2:1 след дузпи в Еспо домакина Финландия в единствения финал в историята, в който техен съперник не е бил тимът на "кленовите листа".
 
В мача за титлата, който се игра в Брамптън (Онтарио) "кленовите листа" водеха с 3:2 преди последната третина, но два гола на Найт при числено предимство в рамките на само 27 секунди доведоха резултата до 5:3 в полза на американките по-малко от три минути преди финалната сирена.
 
Кейла Барнс оформи крайния резултат с точно попадение на празна врата 118 секунди преди края, а другите два гола за победителките бяха дело на Аби Мърфи, която изравни за 1:1 в края на първия период, както и на Каролин Харви, която бе точна за 3:3 малко след началото на последни 20 минути. За Канада два гола реализира Бриани Дженър, като тя асистира и на Мари-Филип Пулен в началото за първия гол в мача.
 
В двубоя за бронзовите медали Чехия победи Швейцария с 3:2.
 
Автор: БТА/Георги Крумов