След ден в Словакия започва поредното Световно първенство по хокей на лед. В дните от 10-ти до 26-ти май ще бъде излъчен най-добрия отбор на планетата.

Общо четири мача предлага петъчният ден - от 17:15 часа се срещат Канада - Финландия и Русия - Норвегия, а в 21:15 часа са двубоите Словакия - САЩ и Швеция - Чехия.

На ледените площадки в "Онджей Непела Арена" Братислава и "Стийл Арена" в Кошице феновете ще видят голяма част от най-класните състезатели в света, като сред тях са звезди като Патрик Кейн, Джони Годро и Дилан Ларкин (САЩ), Джон Таварес, Шон Кутюрие, Тома Шабо, Марк Стоун и Сам Райнхарт (Канада), Александър Овечкин, Евгений Малкин, Никита Кучеров и Андрей Василевский (Русия), Хенрик Лундквист, Оливър Екман Ларсон, Луи Ериксон (Швеция), Якуб Ворачек (Чехия), Леон Драйзайтъл (Германия), Нико Хишир (Швейцария) и др.

Обещаващи и демонстриращи голям потенциал млади момчета като нападателите Елиас Петерсон (Швеция), Каапо Какко (Финландия), Филип Хитил (Чехия) и Джек Хюз (САЩ) пък би трябвало да направят впечатление вече и на най-високо международно ниво, след като на юношеско и младежко показаха, че имат голямо бъдеще.

Словакия приема световния шампионат за втори път в историята си като отделна държава,  като стори това и през 2011-та година, отново с двете зали в Братислава и Кошице.

16-те участващи тима са разделени в две предварителни групи от по осем състава. В група А, от която всички срещи са в Кошице, попадат отборите на Канада, Финландия, бронзовият медалист от преди година САЩ, Словакия, Германия, Дания, Франция и завръщащият се след 25 години в елитната дивизия отбор на Великобритания.

В столицата на Словакия Братислава е ситуирана група В със селекциите на шампиона от последните две издания Швеция, Русия, Чехия, вицешампионът от 2018-та Швейцария, Норвегия, Австрия, Латвия и Италия, които се завръщат на най-високо ниво след една година в по-долна дивизия.

След изиграване на мачовете в двете групи, които противопоставят всеки срещу всеки по веднъж, първите четири от всяка се класират за 1/4-финалите, където се срещат на кръст (1А - 4В, 2А - 3В, 3А - 2В, 4А - 1В).

Следват полуфинали, които ще се играят на 25-ти май, а ден след това са мачът за трето място и финалът.  Всички решителни за медалите срещи ще се състоят в  "Онджей Непела Арена". Интересно при мача за титлата е, че, при евентуално равенство в редовното време, победителят ще бъде определен само след продължения, докато не падне гол в някоя врата, което означава, че са премахнати наказателните удари като опция за разрешаване на спора за златото.

От елитната дивизия на световния хокей ще изпаднат двата отбора с най-малък точков актив, без значение от коя от двете групи са. Изключение прави ситуацията със състава на Швейцария, който, като домакин на следващия мондиал след година, не може да изпадне.

Прогнозите на повечето специалисти дават предимство за краен успех на САЩ и Русия, които са събрали почти целия си хокеен потенциал. При Сборная обаче това по-често е пречка, отколкото предимство, нещо, което е доказано исторически. Веднага след тези два отбора е Швеция, следвана от Канада.

"Тре Крунур" този път нямат чак толкова големи звезди, с изключение на легендарния вратар Лундквист, но имат на разположение хокеисти с опит и много добра статистика през клубния сезон. Родоначалниците на хокея ще разчитат на колектива и амбицията на не толкова известните си и доказани играчи да покажат, че школата, традициите и желанието могат да надделят над индивидуалната класа.  С по-малки шансове за титла и дори почетната стълбичка от друг път са Чехия и Финландия, но те могат да се възползват от това, че ще играят без предварителни големи очаквания и някой измежду тях може да стигне и до медал.

Любопитно е да се види дали Швейцария ще успее отново да влезе в топ четири или дали коравият отбор на Германия има сили за ново голямо постижение, след като на  Олимпиадата през 2018-та взе сребърни медали. Домакините от Словакия търпят спад в резултатите в последните няколко години и вероятният максимум сега изглежда участие на четвъртфинал.

За отбелязване е и фактът, че има голяма вероятност на първенството да има и българска връзка в лицето на вратаря на Ню Йорк Рейнджърс Александър Георгиев.

Роденият в Русе вратар се очаква да бъде втори избор в тимовия лист на треньора на Русия Иля Воробьов.

Автор: Райко Стоянов