Отборите на САЩ и Германия са първите полуфиналисти на Световното първенство по хокей на лед, което се провежда в Тампере и Рига. Американците елиминираха състава на Чехия с 3:0, а Германия хвърли бомбата на турнира с отстраняването на изненадата до момента Швейцария.

Надеждата на Калгари Флеймс Матю Коронато откри резултата за САЩ срещу Чехия в 12:04 минута при числено превъзходство. Коронато стреля, шайбата се отклони в защитника на чехите Михал Йордан и влезе в мрежата.

След това във всяка една третина янките добавяха по едно попадение. Разписаха се защитникът на Тампа Бей Ники Пребикс в 28:53 минута за 2:0 и младокът Кътър Готие, който оформи крайния резултат в 49:57. Готие играе в момента за Бостън Колидж, но е взет в драфта от Филаделфия Флайърс.

Защитата на американците също работеше много солидно и ограничи противника едва до 15 удара, от които два в първата третина. Вратарят Кейси Де Смит спаси всичко. На другата врата Карел Веймелка имаше много повече работа и спаси 31 изстрела, освен трите гола, които допусна. При резултат 0:2 чехите имаха две възможности да намалят при числено превъзходство, а САЩ – една.

Германия изненадващо удари Швейцария с 3:1, като две от попаденията вкараха играчи от НХЛ. Германия побеждава този съперник в елиминации на Световно първенство за втори път в последните три години. Йонас Мюлер направи две асистенции за германците, а вратарят им Матиас Нийдерберг спаси 29 от 30 изстрела към неговата врата.

Явно знаейки слабите места на противника, германският отбор стартира мача много силно и откри резултата през първата третина. Максимилиан Кастнер се разписа в 6:25 минута, който отправи далечен, но силен изстрел. Шайбата мина през корите на вратаря Роберт Майер и спря веднага след голлинията. Швейцария започна да натиска в последните минути на първата част, но изравни в първата на втория период. Кевин Фиала стреля от зоната и прокара шайбата през ръкавиците на германския вратар.

След това обаче устремът на играчите от Страната на банките и шоколадите имаха лош период, калкулирайки няколко поредни наказания, най-вече заради вдигнат високо стик. Отстранени бяха Андерс Амбул на два пъти и Енцо Корви. И когато второто наказание изтичаше, в края на втората третина дългосрочна санкция получи защитникът Мориц Зайдер. Джей Джей Петерка, който играе за Бъфало в НХЛ, направи 2:1 за Германия 2 минути и 10 секунди преди края на частта. В третата част Нико Щурм, играч на Сан Хосе Шаркс, вкара след чудесна асистенция на Войчех Стаховяк. Накрая швейцарците извадиха вратаря при числено превъзходство и останаха 6 на 4 на леда, но не успяха да върнат дори гол. /БТА