От десет дни най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова тренира на хлад на високопланинската спортна база „Белмекен”. Там стартира подготовката си заедно с баща си Виктор Жеков за новия сезон, който ще започне с два месеца по-късно, но и ще бъде доста по-скоростен, заради новите по-бързи трасета за бордъркрос.

Гонг потърси бащата и треньор на Сани за повече подробности около подготовката, календара, новите бордове, възможности за квота за Сочи, за инспекциите му на трасетата в Боровец, но и за това как е преминала почивката им. Ето какво ни сподели от Белмекен Виктор Жеков:

„Сани е много добре, много е здрава, много е бърза, много съм доволен от състоянието, в което се намира. Белмекен е прекрасно място и дава условия за практикуване на всякакви видове спортове. Базата е отлична. И температурата е доста добра, през деня рядко се покачва над 25 градуса, което е оптимално за сериозни натоварвания, докато долу е доста горещо. Затова ползваме тази база за летните ни подготовки. За кондиционна подготовка това е едно прекрасно място и го избират спортисти от цял свят“.

След Белмекен пък Сани и баща й ще заминат за Австрия, като на глетчерите там ще стъпят вече на сняг: „Оттук започваме и подготовката си на сняг. Тази година ще ползваме глетчерите в Европа, защото отпаднаха ранните ни стартове в Аржентина. Това съответно предполага да не ходим там, затова ще ползваме глетчерите в Австрия и Швейцария”, поясни Жеков.

Сезонът на най-добрата ни сноубордистка ще започне с около два месеца по-късно - през декември, като другата новост са промените в правилата и по-бързите трасета, ето как ще се приспособи това фамилия Жекови: „Ние имахме готовност за една такава промяна в календара защото в средите се знаеше, че евентуално ще отпаднат стартовете в Аржентина като миналата година. Имахме предварително подготвен план, който да отговоря на тази промяна и това не е изненада за нас. Ние сме готови за увеличаването на скоростта. Ще имаме нови бордове, които да отговарят на тези по-високо скоростни трасета, правим и специални тренировки за преминаването на специално тези участъци. Така че няма да има изненада”.

Гонг запита Виктор Жеков дали няма той и Александра да отскочат до Сочи преди Зимната олимпиада през 2014-та година: „По принцип задължително там трябва да има тест-ивент. Практиката е такава, че там задължително трябва да има Световна купа, която бе в календара още за тази година, но до колкото разбирам, организаторите в Сочи няма да бъдат готови за тази проява. Там сега трябва много неща да се направят, в инфраструктурата и в самия курорт. И защото до колкото разбирам те не са успели да се подготвят за този сезон в необходимото за това време, този проекто старт за този календар от Световната купа ще отпадне, но дано догодина да има старт. При първа възможност ние ще отидем там, за да видим какви са условията и какво да очакваме на Олимпиадата”.

Относно пък спечелването точно на квота за Игрите в Сочи и къде може да се вземе виза, треньорът и баща на Сани отговори: „Все още няма приети критерии за квоти за Сочи. Най-вероятно това ще бъде направено в сезона преди самите Игри, тогава ще се вземе решение колко състезатели ще участват в дисциплината и как ще стане това”.

Гонг научи, че Виктор Жеков е бил на инспекция в Боровец, ето защо: „В сряда направихме една инспекция на терените, върху които евентуално да постоим трасето за международните състезания, които ще се проведат през зимата, специално в дисциплината бордъркрос през зимата. Домакините имат огромното желание и правят всичко необходимо по организацията за едно добро състезание там. Евентуално ще кандидатстваме през септември и за провеждането на Европейска купа на Боровец в дисциплината бордъркос. Вече сме уточнили две възможности да изграждането на трасета за следващия сезон пред 2012 година, но и за постоянно трасе, което да направим в близко бъдеще около 2013-2014-та година на друго място”.

На финала се поинтересувахме и как е преминала почивката на Сани и баща й: „Почивката бе много хубава. За мен бе много кратка, а за Сани - дълга и много полезна. Тя беше много активна като почивка. Абсолютно сме възстановени и мотивирани, и действаме на максимални обороти. И сега се радваме на хубавото време тук и на добрите температури, така работим отлично! Не искам много да се спирам на почивката защото до някъде това са и лични неща, но все пак спортувахме много. Практикувахме любимите си спортове, Сани кара доста сърф, а и аз също. Най-хубавото всъщност е, че успяхме да се видим и да общуваме с приятелите си защото през целия дълъг сезон това ни липсва най-много, тогава сме отделени от близките и приятелите си”.