Най-добрата българска състезателка Александра Жекова спечели титлата в дисциплината "Биг Еър" на Държавното първенство по сноуборд в Боровец. След като завърши сезона за Световната купа с две победи, софиянката взе дежурната си титла от националния шампионат в коронната си дисциплина сноубордкрос.

Това обаче не бе всичко за Жекова. Тя хареса много скока за "Биг Еър" в Боровец и обяви, че иска да се пусне в надпреварата за златото и в тази дисциплина. Без напрежение състезаващата се за клуб "Блейд" успя да спечели за първи път в кариерата си и държавната титла на Биг Еър. Досега тя имаше едно второ място (2006 г) и едно трето (2007) в тази дисциплина. Среброто остана за Марина Тодорова (НСА), а трета се нареди Виктория Халеба (Блейд).

При мъжете титлата взе Лозьо Димитров (НСА), пред Димитър Чокоев (Блейд) и Георги Пелтеков (НСА). В надпреварата участваха 30 състезатели от 7 клуба. Със спечелената титла в дисциплината Биг Еър Жекова вече има пълен комплект златни медали от държавните първенства. През годините тя е печелила 5 титли на сноубордкрос, 3 на паралелен гигантски слалом, две на паралелен слалом и една на Биг Еър. Организатори на шампионата бяха Българска федерация по ски и "Бороспорт" АД.