Александра Жекова е първата родна спортистка, която взе квота за Зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010 година. Часове, след като спечели в Италия визата си за паралелен гигантски слалом, Сани вече е в Швейцария, където ще се бори за същото и в дисциплината бордъркрос.

Ето какво сподели пред Гонг Жекова от Швейцария:

„Безпроблемно си изпълних поставената цел – квота от първия старт за

Световната купа в дисциплината паралелен гигантски слалом. Условията в италианския курорт Лимоне Пиемонте бяха много трудни – лошо време, силен снеговалеж, лоша видимост, трудно трасе.

Имаше малко напрежение при мен, защото ми бе първи старт в тази дисциплина, но като цяло съм доволна от представянето си. Карането ми бе доста спокойно, в никакъв случай рисковано. Имах малшанс после след като взех квотата, паднах лошо и се само елиминирах от големите финали, но съм доволна.

Вече сме в Швейцария, където ме чака старт в бордъркроса. Надявам се в следващите дни да има нови добри новини – виза за Ванкувър и в тази дисциплина. Конкуренцията е еднаква. Хубавото е, че съм сред 10-те най-добри жени и в двете дисциплини и за мен голямата цел оттук-нататък е повече подиуми, максимално предно и добро класиране. Това е възможно най-добрата подготовка за Олимпиадата. Във Ванкувър се надявам да постигна добър и достоен резултат за България.

За бъдещето всичко е в главата ми. Трябва да бъда спокойна защото имам необходимата техника и опит. Стига да няма контузии, ще изпълня всичките си цели.

В България ще се прибера за празниците, но няма да има много време за празнуване. Ще се опитаме да направим петдневен тренировъчен лагер на Банско. След Нова година заминавам веднага за Европа, където ме чакат още много стартове. До сега е минало само едно състезание от цели 22!”