Поредна ледена феерия стартира в Гьотеборг-този път фигуристите се събират за последното голямо състезание този сезон, шампионатът на планетата. България вече не тръпне в очакване да чуем химна, защото нямаме шанс за медал след отказването на Албена и Максим. Те бяха явление, което скоро няма да се появи на родния хоризонт изобщо в зимните ни спортове.

На световното в Гьотеборг ще участваме при мъжете и жените, съответно с вече ветераните-Найден Боричев и Соня Радева. Да очакваме нещо от тях е химера само в мечтите ни. Ако Найден и Соня играят волна ще е чудо на чудесата. Понякога обаче сънят става реалност, но много, много рядко…

Истината е, че бъдещето на българското фигурно пързаляне могат на този етап да защитават само Ина и Юра. Младата ни танцова двойка, която амбицирана от семейните успехи, живее с идеята да продължи делото, да не посрами златото на двукратните ни световни шампиони.

Ина израсна с успехите и къртовския труд на сестра си Албена Денкова, а братът на Юра е също признато име в танците на леда. Дуетът ни се харесва и на публика, и на съдии, видя се на Световното за юноши и девойки в София. Ина има страхотни физически данни, а с Юра стоят атрактивно на леда. Проблемът е, че все още липсва техника, опит и самочувствие в битката с големите. Трябва им време, но феновете са нетърпеливи, искат бързо новата ни танцова двойка да стигне до върха. Практически невъзможно!

Успех ще е, ако на Световното в Гьотеборг нашите играят оригинален танц, за волна програма ще е супер успех, особено при втората поява сред мъжете и жените. Нищо не се знае, ако пък играят чисто и се отърсят от психическото натоварване може дори по-напред да се класират. Важно е как ще влязат в състезанието с поредния нов за тях задължителен танц. Само 10 дни пред зоркото око на кака Албена, Ина и Юра трябваше да подготвят тази програма. Перфекционист като Денкова изпипва нещата и със сигурност се е постарала и като помощник треньор. Ще видим.

Иначе битката на супер елита ще е жестока. При мъжете французина Брайан Жубер ще спори с японецът Дайсуке Такахаши, швейцарецът Стефан Ламбие има своите големи претенции, към тях се присъединява и европейският шампион-изненадата от Чехия Томас Вернер.

Дамите също ще си оспорват медалите със стръв:японките Мики Андо и Мао Асада искат златото. Италианката Каролина Костнер също се цели в титлата, това е амбицията и на канадката Джоан Рошет.

При спортните двойки се очертава китайско-германски сблъсък. Альона Савченко и Роберт Шолкови заедно с треньора Инго Щоер ще срещнат огромна съпротива от Дан Жанг и Хао Жанг. Руснаците обаче тук могат да им объркат сметките, защото разполагат с две много силни двойки, претенденти със сигурност за медалите.

Стигаме до най-атрактивната категория-танците. Категорично нищо не е ясно с контузията на притежаващия български паспорт Максим Шабалин. Той и Оксана Домнина изглеждаха готови за атака на титлата, но уви ще чакат следващия шампионат. Може би американците Танит Белбин-Бенджамин Агосто ще спорят с французите Изабел Делобие-Оливър Шьонфелдер, но според специалистите е възможна и друга реакция на съдиите. Едно е ясно, ще бъде красиво и атрактивно.