Финландката Аино-Каиса Сааринен е първата световна шампионка на първенството на планетата по ски-северни дисциплини в Либерец.

30-годишната финландка спечели златния медал в ски-бягането на 10 километра класически стил за жени в условията на непрестанен снеговалеж.

Сааринен зае първото място с време от 28:12,8 минути и за първи път в кариерата си взе световна индивидуална титла. Досега лидерката за Световната купа имаше злато само в щафетата от 2007-а година.

Със сребърния медал се окичи Мариана Лонга (Италия) на 4,2 секунди, а бронзовото отличие стана притежание на Юстина Ковалчик (Полша) на 11,5 секунди.

Тройната световна шампионка от 2007-а година Вирпи Куитунен (Финландия) остана без медал - четвърта на 17,1 секунди след сънародничката си Сааринен.

Две от фаворитките за отличията се провалиха. Петра Майдич (Словения) е 16-а, а веднага след нея е бившата световна шампионка Марит Бьорген (Норвегия).

Българката Антония Григорова е 67-а от общо 71 завършили състезателки на 6:16,8 минути след шампионката.

По-рано днес щафетата на Франция в състав Мари Лор Брюне, Силви Бекер, Симон Фуркад и Венсан Дефран спечели златния медал в смесената щафета 2 по 6 и 2 по 7,5 км на Световното първенство по биатлон в корейския зимен център Пьончанг.

Французите бяха точни в стрелбата, използвайки само шест допълнителни патрона и завършиха с време 1:10:30,0 часа.

Среброто остана за Швеция в състав Хелена Йонсон, Анна Карин Олофсон, Давид Екхолм и Карл Йохан Бергман, които изостанаха на 6.2 секунди, също без грешка в стрелбата и с три допълнителни патрона.

Защитаващият титлата си тим на Германия (Андреа Хенкел, Симоне Хаусвалд, Арнд Пайфер и Михаел Грайс) се класира трети, на 9.0 секунди с 0 грешки и 11 допълнителни патрони.

Отборът на Норвегия (Тора Бергер, Анне Ингстадберг, Ларг Бергер, Оле Ейнар Бьорндален) завърши четвърти, на 52.7 секунди с 1 грешка и 10 допълнителни партона. В топ 6 са още отборите на Русия и Финландия.

Смесената щафета се провежда за четвърти път на Световно първенство по биатлон като в нея двамата състезатели при мъжете бягат 7.5 км, а двете жени - по 6 км.