Банско ще бъде домакин на две големи събития в алпийските ски в края на февруари и в началото на март.

Президентът на БФСки Цеко Минев и вицепрезидентът Георги Бобев говориха за това как върви подготовката на нашата страна на пресконференция. Световната купа в Банско е на 27-28 февруари, а след това идва и Световното младежко първенство, което ще се проведе в Банско от 1 до 10 март.

"Дойде времето отново да се поздравим с добрите постижения на Алберт в последния месец, защото се върна където му е мястото- при топ-атлетите, и чакаме големите предизвикателства, които идват. Надявам се, че всичко ще върви според протоколите съобразно с пандемичната обстановка. Непрекъснато се държи връзка с ФИС и властите. Надявам се, че ще имаме една добра Световна купа и да отговорим на едно голямо предизвикателство, каквото е Световното първенство за младежи, заяви президентът на БФСки Цеко Минев.
Минев добави още, че пандемията се е отразила на финансирането. "Да, вече сме извън нормалните бюджетни средства и това е нещо, коието за първи път се случва. И това е един разход, който е винаги отгоре. Много тестове на много състезатели, на цели екипи и то не само един път, а няколко. Също така се ангажират и координатори, но всичко е остойностено. При всички случаи трябва и имаме един допълнителен бюджет за маски, хора-секюрити, сериозно предизвикателство е за нас. Но първо ще трябва да го свършим за 3-4 дни за Световната купа, а след това още 10 дни за Световното за младежи.

Президентът на федерацията заяви, че България винаги е искала да приеме финали на Световна купа.

"Сега това Световно младежко е много голям плюс и след това ще може да кандидатстваме за други формати. Но за да приемем Световно първенство за мъже и жени, ни трябват почти отделни трасета, зони за мъже и жени, на този етап е невъзможно. Това е друг тип инфраструктура. Но България се счита като потенциален кандидат, коментира още той.

"Преди дни се навършиха 4 години от успеха на Радо Янков в Банско и се надявам Алберт да ни зарадва и той на Бъндеришка поляна. Организационният комитет в момента е в една по-различна ситуция- имаме мерки, които трябва да спазваме. За голямо наше съжаление, състезанията са без публика от съображения за сигурност. Но разбира се, Световната купа по ски е най-голямото събитие в ски-спорта, без значение дали е с публика или не, и към момента се провежда сравнително нормално. Сигурен съм, че и ние като домакини в Банско, ще се справим. След това ни предстои Световното първенство за младежи, където са заявени 46 нации. Програмата вече е ясна, формата е в рамките на 9 дни. Голямо предизвикателство е да посрещнем бъдещите звезди на ски-спорта.

Той разказа, че за Световната купа изолацията по повод пандемията е организирана по следния начин с изграждането на три балона. В единият ще бъдат състезатели и треньори, както и технически лица. Във вторият ще бъдат журналистите, а в третият- хората от организационния комитет. Там ще се влиза само с негативен ПСР-тест, но не само един, а регулярно ще се провеждат такива тестове. Прогнозите са да бъдат направени около 1500 теста само за състезателите и треньорите.

За Световното първенство за младежи България като домакин има квота за 4 момичета и 4 момчета, а в момента се подгогтвя група и те трябва да са в най-добра форма в началото на март. За съжаление, най-перспективният в българския отбор Георги Ергин е контузен, но при момичетата имаме добри надежди в лицето на Ева Вукадинова.