Руското крило Александър Овечкин от Вашингтон Кепитълс се превърна в кралска особа в американската столица, където лично кметът на града Ейдриан Фенти изрази уважението си към Най-полезния играч и Хокеист на годината в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

Героят на Кепитълс се превърна в първия играч от столичен отбор, който печели наведнъж най-престижните отличия в един от четирите американски спорта от 1983-а година насам. Тогава същото признание, но за отбора по американски футбол Вашингтон Редскинс, печели Джо Тайсман.

"Днес е голям ден за мен. Ключът за града е вече в мен. Аз съм президент сега и разрешавам на всички да се забавляват цяла нощ. Премахвам и ограничението за скоростта", бяха първите думи на Овечкин пред радостната тълпа от фенове на отбора.

Думите на Овечкин не притесниха кмета на града Ейдриан Фенти, който се засмя и аплодира крилото. Овечкин бе награден с отличията Харт трофи (МВП) и Лестър Пиърсън (Най-добър играч) на церемонията по раздаване на индивидуалните купи на НХЛ в Торонто, през нощта на четвъртък срещу петък българско време.

Овечкин прибави отличията си към тези за рекордните си за сезона в НХЛ 65 гола и общо 112 точки. "Кой каза, че Вашингтон не е хокеен град? Хареса ми много, когато Овечкин разреши купоните и махна скоростното ограничение", заяви собственикът на столичани Тед Леонсис.