Представителите на Русия Александър Болшунов и Юлия Белорукова спечелиха първите стартове за сезона от Световната купа по ски бягане във финландския зимен център Рука. Двамата триумфираха съответно при мъжете и жените в спринтовете на 1.4 километра класически стил.

Александър Болшунов стигна до победата по невероятен начин.

Носителят на Световната купа за миналия сезон и олимпийски шампион в дисциплината от Пьончан 2018 Йоханес Клаебо от Норвегия беше лидер в състезанието и започна да се радва на успеха си 50 метра преди финала, когато беше изпреварен от дясно от четирикратният олимпийски медалист Болшунов.

Руснакът пресече финала за 2:29.35 минути и записа трети успех в кариерата си за Световната купа в класическия спринт. Клаебо остана втори на 0.31 секунди след победителя, а трети се нареди Ейрик Брандсдал (Норвегия) с пасив от 1.35 секунда.

При жените победителка в спринта на 1.4 км класиче4ски стил стана рускинята Юлия Белорукова с 2:52.62 минути, за която това е първи успех в кариерата за Световната купа.

Втора и трета завършиха съоветно представителките на Швеция Мая Далквист на 1.12 секунда и Ида Ингемарсдотер на 1.51 секунда.

Третото място се реши след фотофиниш, а четвърта остана олимпийската вицешампионка в дисциплината от Пьончан 2018 Майкен Касперсен Фала (Норвегия).

Състезанието премина без българско участие. В събота в Рука предстоят стартовете на 10 км за жени и на 15 км за мъже.