Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезанията ще бъдат на язовир "Широка поляна". Заявки за участие са подали 15 национални отбора.

71-годишният Кисельов и колегата му от Русия Сергей Борисов ще открехнат състезателите ни на най-големите тънкости в тази дисциплина. "Убеден съм, че тяхната помощ ще бъде неоценима. Те са най-големите специалисти в риболова на лед, с цели десетилетия опит зад гърба си", заяви тим-лидерът на България Ивайло Христов.

Нашите вече тренират на "Широка поляна", където са уловили значително количество костури и бабушки. Целта пред отбора ни е да завърши в първата половина на класирането.

Фаворити за титлата са съставите от бившите съветски републики – трикратните шампиони за последните шест години от Украйна, притежателите на две титли за същия период от Русия, както още Литва, Беларус и Латвия. Ще участват още Финландия, Естония, Швеция, Норвегия, Полша, Чехия, Румъния, Монголия и САЩ.

В състава на България ще участват Никола Стефанов и Станислав Кузов от миналогодишния отборен шампион "Гоу Фиш", индивидуалният първенец Слави Лазаров от "Мосела", съотборниците му Николай Николов и Георги Първанов, плюс Мартин Касабски от "Фишмастърс". Мениджър е Ивайло Христов от "Майсторски риболов".

Президентът на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов заяви, че световното първенство на лед е едно от най-тежките за организиране. Централата ни вече подготвя секторите, в които ще се лови на леда на "Широка поляна".

"Срещнахме голямо разбиране от страна на община Батак и местните хора, с чието съдействие ще проведем първенството. Надявам се да има силен риболов, а отборът на България да се пребори за място в тройката", каза Георги Михайлов. Взети са всички мерки за безопасността на участниците, а към днешна дата покритието е дебело и сигурно от над 30 км.

В подледния риболов се лови с много малка въдица, снабдена "мормишка" – кукичка с волфрамова глава. Стръвта най-често е ларва на комар. Състезателите пробиват дупките в леда със специални инструменти, наречени ледобури. Класирането е отборно и индивидуално.