Русия спечели щафетата на 4 по 7.5 км за мъже от Световната купа по биатлон в германския зимен център Руполдинг.

Саид Халили, Даниил Серохвостов, Александър Логинов и Максим Цветков изминаха трасето за 1:11.06.1 час, след като използваха четири допълнителни патрона. За руския тим това е първия успех в класическата щафета от януари 2019 година в Оберхоф.

На второ място останаха домакините от Германия с пасив от 7.0 секунди и два допълнителни патрона. Германците не успяха да стигнат до първи успех в Руполдинг от 2006 година насам.

Третата позиция зае щафетата на Беларус с изоставане от 23.0 секунди и с шест допълнителни патрона.

Първите три отбора не допуснаха наказателна обиколка.

Българската щафета се класира на 15-а позиция. Благой Тодев, Владимир Илиев, Антон Синапов и Димитър Герджиков останаха на 4:29.9 минути със 7 допълнителни патрона и една наказателна обиколка.

Тодев и Илиев направиха чудесни първи и втори пост, а Илиев предаде 11-и и то с безпогрешна стрелба, но Синапов влезе в наказателен рунд, което доведе до спада в крайното подреждане.

В класирането за Световната купа при щафетите след три старта

Норвегия, но без големите си звезди Йоханес Тингес Бьо, Тарей Бьо и Стурла Холм Леграйд, се класира на седмо място с резервен отбор и също пострада от това, което от Международния съюз по биатлон нарекоха "проблем с обхвата" в първата стрелба, при която очевидно друг отбор стреля по мишените на норвежците, а след това те пробягаха две наказателни обиколки. ИБУ каза, че това отнема две минути, което е приспаднато от времето на Норвегия.

Стартовете в Руполдинг завършват в неделя с преследването за мъже и за жени.