С гол на Алексей Морозов в третата минута на продължението Русия победи Чехия с 5:4 в голямото дерби в Група D на Световното първенство по хокей на лед в Канада.

Възпитаниците на Вячеслав Биков поведоха еднолично в класирането и на практика си осигуриха място в следващата фаза на надпреварата преди последния си мач срещу Дания.

Морозов донесе успеха на тима си, след като звездата на Атланта Иля Ковалчук беше пропуснал дузпа в 30-ата секунда на допълнителното време. Той завърши мача с две попадения и асистенция, а за Сборная вкараха още Сергей Зиновиев, Константин Горовиков и Константин Корнеев.

С по две асистенции пък завършиха Ковалчук и Дмитрий Калинин. Хеттрик за Чехия реализира Патрик Елиаш, който защитава цветовете на Ню Джърси Дивълс в НХЛ. Алеш Коталик също се разписа.

В другия мач от групата Дания разби Италия с 6:2. Мортън Грийн завърши с гол и три асистенции за победителите.

В Група В домакинът и световен шампион Канада разгроми Латвия със 7:0. С гол и три завършващи подавания за успеха се отличи Дани Хийтли, който стана най-резултатният канадец в историята на световни първенства с 40 точки в 36 мача, изпреварвайки с точка легендата Стив Айзерман. Рик Неш вкара два гола за канадците, а победата оформиха Патрик Шарп, Мартен Сен Луи и Крис Кюниц.

В другия мач от САЩ разби Словения с 5:1 и също продължава без загуба. Фил Кесел реализира хеттрик за американците. Дейвид Буут и Патрик Кейн също вкараха. В последния кръг е голямото северноамериканско дерби между Канада и САЩ, което ще определи победителя в групата.