Защитаващият титлата си Русия разби САЩ с 4:1 и си осигури първото място в група Е на световното първенство по хокей на лед в Швейцария.

Американците поведоха рано в мача с попадение на Лий Стемпняк, но "Сборная" отвърна с три попадения до края на първата част. Олег Саприкин изравни, а Александър Перезогин и Сегрей Мозякин също се разписаха.

В началото на втората част Александър Радулов направи 4:1 след асистенция на Саприкин, като това беше третото попадение за Русия в мача при числен превес. Иля Бризгалов отрази 26 шайби за успеха. В другата среща от групата Латвия разби аутсайдера Франция със 7:1.

Мартинс Чипулис се отличи с два гола, Александърс Низивийс добави гол и две асистенции, а Хербертс Василиевс завърши с три асистенции за разгрома.

В група F Беларус изненада фаворита Финландия с победа с 2:1 след дузпи. Сергей Демагин вкара още в петата секунда за беларусите, но Пека Рине изравни във втората част. Победата при наказателните удари донесе Олег Антропенко.

Чехия си осигури място на четвъртфиналите, след като нанесе най-голямата загуба на съседите от Словакия на световно първенство с 8:0. Яромир Ягър вкара първите два гола в мача, а Якуб Клепиш и Карел Рахунек добавиха по три асистенции.