Световният шампион Русия победи домакина Швейцария с 4:2 в своята трета среща от предварителна група „В” на шампионата на планетата по хокей на лед. Руснаците изоставаха с 1:2 след първата третина, но след това вкараха три гола чрез Иля Ковалчук, Алексей Морозов и Александър Пережогин и завършиха двубоите в предварителната група с три победи. Русия и Швейцария се класират за втората групова фаза на турнира.

В другия мач от групата Франция победи Германия с 2:1 и също продължава в следващия кръг.

В група "А" Канада разгроми със 7:3 Словакия и също завърши с три победи от три мача първата групова фаза. Джейсън Спеца се разписа на два пъти за "кленовите листа", а Ший Уебър се отличи с гол и три асистенции. Мартин Сейнт Луи пък подаде четири голови паса. Канада поведе бързо с 3:0 чрез Дерек Рой, Шейн Доун и Спеца. Томас Сурови върна едно попадение за словаците, но Ян Уайт, Уебър и Стив Стамкос вкараха нови три гола за канадския отбор. Спеца реализира второто си попадение в началото на третата част, а след това Доминик Гранак се разписа два пъти за Словакия и направи загубата на своя тим по-почетна.

В другия мач в групата Беларус победи Унгария с 3:1 и също си осигури участие в следващата фаза. Алексей Угаров и Михаил Грабовски реализираха по едно попадение в последната третина и решиха двубоя. Преди това Алексей Калюжни от Беларус и Имре Петерди от Унгария се разписаха в първата част.

Канада, Беларус и Словакия се класират за втората групова фаза на световното първенство.