В мач от група "Е" от втората групова фаза на световното първенство по хокей на лед отборът на Русия победи домакина Германия с 3:2 в "Ланксес Арена" в Кьолн пред пълни трибуни - 18 343 зрители.

Капитанът на руския сборен отбор Иля Ковалчук откри резултата в 14-та минута на първата част, а в 27-та минута Николай Кулемин направи резултата 2:0 за руския отбор. В последната минута на втората част - 40,00, германският защитник Кристиан Ерхоф намали на 1:2.

В 50-та минута Александър Овечкин увеличи на 3:1 за руския отбор, отбелязвайки своя четвърти гол в четири мача на световното първенство на Германия. В 54-та минута нападателят на домакините Александър Барт намали на 2:3. 25-кратният световен шампион Русия, наследник на бившия Съветски съюз, има 36 мача с Германия и няма нито една загуба от германците на нито едно световно първенство.

В този мач отлични прояви имаше вратарят на германския национален отбор Дмитрий Кочньов, който е роден в Казахстан. В среща от група "Ф" Швейцария победи Чехия с 3:2 и е начело в групата с пълен актив от 9 точки от 3 мача. Швейцарските хокеисти поведоха с 2:0 с голове на Мартин Плус и Андреас Амбул още в 14-та минута на мача. Ян Марек намали на 1:2, но Андреас Амбул вкара втория си гол в мача и Швейцария отново поведе с два гола разлика - 3:1.

Пет минути преди финалната сирена Мирослав Блатак намали на 2:3, но отборът на Чехия претърпя загуба и е на пето място във временното класиране в група "Ф" с 3 точки в актива си. В мач от групата за оставане в елита на световния хокей САЩ победи Казахстан с 10:0, като с три гола се отличи Мат Гилрой.

В трите си мача от първата предварителна група на световното първенство хокеистите на САЩ вкараха само четири гола. Също в мач в групата за оставане Франция победи Италия с 2:1 с голове на Баптист Амар и Лоран Гра. Голмайстор за италианците бе Микеле Страцабоско.