Русия се класира предсрочно на четвъртфиналите на Световното първенство по хокей на лед, след като в петия кръг от предварителните групи надви Латвия с 4:1 (3:1, 1:0, 070). За момчетата на треньора Олег Знарко два гола вкара Виктор Тихонов, в 11-ата и в 19-ата минута. По едно попадение добавиха Сергей Широков (16) и Сергей Калинин (29), а за латвийците точен беше Микс индрашис още в 8-ата минута.

При това положение руснаците имат 15 точки от 5 мача в група В, следват Латвия с 9 точки (5 мача), Финландия- 8 (5), САЩ - 8 (5), Беларус - 6 (4), Германия - 5 (4), Швейцария - 4 (5), Казахстан - 2 (5). Тъй като на четвъртфиналите отиват първите четири отбора от всяка група, то руснаците с този успех гарантираха поне 2-ата позиция. Следващият им мач е с Германия на 18-и май, а на Латвия - ден по-късно с домакините от Беларус.

В среща от група А на първенството Франция се наложи над Норвегия с 5:4 след изпълнение на дузпи (0:1, 3:1, 1:2, 0:0, 1:0). Французите събраха 7 точки и изпревариха днешния си съперник на 3-ото място. Начело е Швеция с 14 точки от 5 мача, пред Канада с 13 точки също от 5. По-късно днес е срещата между Чехия и Дания.

Петлите успяха да обърнат мача в своя полза, след като в началото резултатът беше 0:2 за скандинавците. В крайна сметка победата им дойде с точна последна дузпа на Стефан Да Коста.

Предвид изоставането на Чехия и Словакия, които се смятат за фаворити за място на четвъртфиналите, тази среща беше много важна за четвъртата квота. Антоан Русел вкара два гола и подаде за още един, а Пиер-Едуар Белмар беше с гол и два паса. Йорик Треле вкара четвъртия гол за Франция. За Норвегия братята Матис и Андре Олимб вкараха по един гол, а другите два бяха на Матс Триг и Мортен Ас, които се разписаха във вратата на ветерана Кристобал Юе./БТА