Дерек Брасар се разписа 3:06 минути след началото на  продължението за победа на Ню Йорк Рейнджърс с 3:2 над Питсбърг  в първия плейофен мач между двата тима от първенството на  Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). С това  Рейнджърс взеха аванс на чужд терен в полуфиналите на Източната  конференция. Същото направи и шампионът Чикаго, който победи с  категоричното 5:2 Минесота като домакин на запад.

Продължението в зала "Конзол енерджи" беше много драматично,  като публиката видя рядко срещан феномен - играта продължи дори  и след попадението на Брасар, вместо сирената да сложи край на  мач номер 1 от полуфиналната серия. Причина за това е тънкото  положение, което отвори предпоставки на съдиите да не отсъдят  гола и Беноа Пюлио да стреля за втори път към Марк-Андре Флюри.

Съдиите обаче зачетоха попадението на Рейнджърс, след като  изгледаха многобройните повторения от камерите, разположени  около стража на Пингвините. Пюлио и Брад Риджардс дадоха тон на драмата в Питсбърг с ранни  голове, а Хенрик Лундквист отрази 34 шайби на своята врата. Той  не успя да спаси само ударите на Лий Стемпняк и Джеймс Нийл,  които изравниха мача и го изпратиха в продължение с голове във  втората третина.

Патрик Кейн вкара два гола в последната третина и оформи  категоричния успех на Чикаго с 5:2 над Минесота, благодарение на което шампионите не допуснаха изненада и поведоха в серията от  Западната конференция след първия си домакински мач. Брайън  Бикел също се разписа на два пъти за Черните ястреби, които вече са с пет поредни победи в тазгодишните плейофи.