Хенрик Лундквист спаси 38 шайби за 20-ия мач без допуснат гол в кариерата си при победата на Ню Йорк Рейнджърс с 3:0 срещу почиващия за плейофите Ню Джърси в дербито от Атлантическата дивизия на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

Шведският вратар не беше преодолян от противниковите състезатели за трети път през сезона, докато съотборниците му вкараха три попадения на Мартин Бродюр през втората част, дело на Брендън Дубински, Даниел Жирарди и Райън Калахан.

С тази победа Рейнджърс остана на седмо място на изток, но вече е само на точка от шестия Питсбърг, който има и мач по-малко. Дяволите, които си осигуриха място в плейофите преди месец, остават трети, въпреки лошата серия от пет поредни загуби.

Според статистиката в мача играчите на Ню Джърси са отправили повече удари към вратата, но явно лошата форма на Бродюр, който пропусна дълга част сезона, даде резултат. Единствената утеха за канадския страж бяха двата нокаута, в които изпадна неговият кръвен враг Шон Ейвъри. Той обаче отказа да зарадва публиката в "Медисън Скуеър Гардън", след като на два пъти избегна ловко ръкопашна схватка с Дейвид Кларксон.

Сан Хосе пък победи Калгъри с 2:1 и продължи да води в общото класиране на НХЛ, след като събра 2 точки повече от шампиона Детройт в борбата за трофея на президента, който се връчва на отбора с най-добър актив в края на редовния сезон.

Най-полезен играч в мача стана Джо Торнтън, който подаде и за двата гола на "акулите", последният от които падна след 12:24 минути игра във втората четвъртина. Победното попадение бе дело на Жонатан Чечо, който се разписа след головете на Дан Бойл за 1:0 и Жером Игинла за 1:1.

В последен мач от деня Петр Пруха вкара гол в 53-та секунда на продължението срещу Далас и донесе победата на Финикс с 5:4, заличавайки почти всички надежди на Звездите за участие в плейофите и през настоящия сезон.

Загубата остави Далас на 12-о място в Западната конференция, на осем точки от осмата позиция само шест мача преди края на редовния сезон. Финикс пък е 14-и и от около месец ирае за престиж.

За Финикс точки бяха още Шейн Доън и по два пъти Скоти Ъпшал и Енвър Лисин, докато за Далас пет гола нанизаха Брендън Морисън, Андрю Хъчинсън, Луи Ериксон, Kрис Конър и Дерил Сидор.