Осемкратният световен шампион по биатлон Рафаел Поаре попадна в автомобилна катастрофа в понеделник вечерта близо до дома си в Айкеландшошене в Югоизточна Норвегия.

Поаре бил на гости със съпругата си Лив-Грете, също биатлонистка, на нейните родители в тази част на скандинавската страна.

Според телевизионния канал ТФ 1 известният биатлонист се придвижвал със зимно АТV и возил една от трите си дъщери. Внезапно обаче той загубил управление върху мощната машина, която се преобърнала и го затиснала.

Преминаващ по пътя човек го видял и се обадил на спешната помощ, като лекарите поставили шина на врата му и го откарали с вертолет в болницата в град Берген. След като му поставили обезболяващи, лекарите обездвижили тялото му със специален корсет. По-късно днес когато спаднат отоците и състоянието му се стабилизира, ще започнат операции на два шийни прешлена.

„Рафаел е в съзнание, духът му е висок. Може да си движи ръцете и краката. Лив-Грете ми каза, че лекарите са настроени оптимистично, но процесът на рехабилитация ще бъде дълъг”, коментира бащата на спортиста Дидие Щеню.