Евгения Раданова и Марина Георгиева-Николова се класираха за полуфиналите на 1500 метра в първия старт на европейското първенство по шорттрек, което започна днес в италианския град Торино.

Състезанията се провеждат на друга пързалка, а не на тази, която бе домакин на шорттрека на олимпийските игри през 2006-та година.

На четвъртфиналите при жените Евгения Раданова завърши първа в пета серия с време 2:31.409 минути, а Марина Георгиева-Николова финишира втора в 4-та серия с 2:27.968 минути.

Третата ни представителка Гергана Пацова отпадна на четвъртфиналите, след като остана шеста (последна) в първа серия с 2:37.568 минути.

На полуфиналите Раданова, която е европейска вицешампионка за миналата година и общо седемкратна абсолютна европейска шампионка, е в първа серия, а Георгиева-Николова във втора – със сравнително леки съпернички. Европейската шампионка от миналата година Ариана Фонтана (Италия) е в трета серия.

При мъжете двамата ни представители на 1500 метра Асен и Кирил Пандови отпаднаха на четвъртфиналите. Асен Пандов остана 4-ти в пета серия с време 2:24.980 минути, а Кирил Пандов завърши 4-ти в осма серия с 2:33.579 минути.

При щафетите мъже на 5000 метра четвъртфиналите са късно тази вечер. Отборът на България е във втора серия заедно с Русия, Унгария и домакините от Италия.

При щафетите жени на 3000 метра полуфиналите са утре вечерта. България е във втора серия заедно със съставите на Полша, Холандия и Унгария.

Полуфиналите и финалите при мъжете и при жените на 1500 метра започват в 20.30 часа българско време, а след техния край са четвърфиналите при щафетата мъже на 5000 метра с българско участие.