Норвежецът Александър Стийн Олсен спечели гигантския слалом за мъже в Зьолден (Австрия), първи старт за сезона от Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

23-годишният Олсен завърши с време 2:09.50 минути, след като беше най-бърз в първия манш, а във втория кара предпазливо и успя да запази преднината си. Така той записа втора победа в кариерата си в едва третия си подиум.

Още двама негови сънародници се качиха на подиума. Втори с 65 стотни от секундата пасив остана Хенрик Кристоферсен, а трети се нареди Атле Лий МакГрат на 66 стотни от победителя.

"Малко се притеснявах във втория манш да дам всичко от себе си, но съм щастлив, че победих. Радвам се, че съм част от този велик отбор. Да споделяш подиума с двама други норвежци е страхотно", каза Олсен след състезанието.

Носителят на Кристалния глобус Марко Одермат (Швейцария) изненадващо отпадна в първия манш.

Австрийскaта легенда Марсел Хиршер, който се завърна на пистата след пет години отсъствие и се състезава за Нидерландия, се нареди на 23-а позиция. Той е осемкратен носител на Световната купа.

Хърватинът Филип Зубчич, който беше втори в първия манш, отпадна във втория.

Бившият носител на Световната купа в слалома Лукас Пинейро Бротен, който се завърна след една година почивка и преминава от норвежката към бразилската федерация, беше 19-и след първия манш, но спечели втората част от състезанието и се класира четвърти с пасив от 90 стотни.

Швейцарецът Лоик Меяр, който завърши на второ място в генералното класиране миналия сезон, не стартира, след като нарани гърба си по време на загрявката малко преди състезанието.

Следващият старт от Световната купа при мъжете ще бъде на 17 ноември в Леви (Финландия).