Президентът на Русия Владимир Путин нарече бившия президент на Руската антидопингова лаборатория Григорий Родченков "идиот, който работи под контрола на американските спецслужби". Изказването на Путин е в отговор на вчерашните думи на Родченков, че президентът на Русия е знаел за допинг злоупотребите в страната.

По-рано днес от Кремъл нарекоха твърденията на информатора на Международната антидопингова агенция (УАДА) "клевета", а Путин също реагира остро на обвинението. "Те хванаха този идиот Родченков и го завлякоха там. Той очевидно има проблеми със закона. Сам казва, че е бил замесен в нелегални действия, така че трябва да бъде в затвора. Роченков е правил опити за самоубийство, сам го признава. Него Господ го дари със здраве, но това е човек, на когото не може да се има доверие, а цялото обвинение се крепи на неговите думи. Той работи под контрола на американските спецслужби", заяви Путин на събитие от кандидат-президентската си кампания, цитиран от ТАСС.

Путин още веднъж призна, че страната трябва да си сътрудничи с международните организации за изчистване на проблемите с допинга, но определи решението за недопускането на Русия до Олимпиадата и Параолимпиадата в ПьонгЧанг като "политическо". "Не може да обърнеш олимпийското движение и световния спорт в поле за мръсни политически битки. Разбира се, че е нужно да работим с международните организации и ние ще го направим", коментира президентът на страната. /БГНЕС