Световната шампионка Мао Асада (Япония) започна разочароващо новия сезон, след като зае 8-мо място в кратката програма при жените на домашното състезания за Гран При по фигурно пързаляне в Нагоя (Япония).

Лидерка след първото изпълнение е италианката Каролина Костнер с 57.27 точки, която е трикратна европейска шампионка. Асада не изпълни два скока от програмата си и остана осма с оценка от 47.95 точки.

Втора е Канако Мураками (Япония) с 56.10 точки, а трета - Рейчъл Флат (САЩ) с 53.69 точки.

При спортните двойки лидери след кратката програма са световните шампиони Цин Пан и Цзюян Тун (Китай) с 67.10 точки, следвани от Вера Базарова и Юрий Ларионов (Русия) с 60.16 точки и Наруми Такахаши и Мервин Тран (Япония) с 57.23 точки, информира БТА.

Олимпийските вицешампиони Мерил Дейвис и Чарли Уайт (САЩ) поведоха след кратката програма при танцовите двойки с 66.97 точки. След тях останаха канадците Кейтлин Уивър и Андрю Пойе с 58.69 точки и представителите на Русия Елена Илиних и Никита Кацалапов с 56.89 точки.

Турнирите от сериите Гран при за пест през сезона, а първите шест във всяка категория се класират за финала, който е в началото на декември в китайската столица Пекин.