Полякът Адам Колоджиейчик се очаква да бъде старши треньор на българските биатлонисти. Записалият впечатляващи успехи с „дружина полска“ специалист ще подготвя съвместно нашите и гръцките национали. До това новаторско решение се стигна след като двете федерации прецениха, че ще могат заедно да ангажират класен треньор за новия сезон.

„Концепцията и нивото на подготовката включва Владимир Илиев и Милена Тодорова да тренират по отделна програма при Красимир Дочев, който до скоро бе помощник-треньор на националите. Останалите ни биатлонисти заедно с четиримата най-добри гръцки състезатели ще започнат тренировки под ръководството на поляка.

Съвместното решение бе обсъдено с федерацията на Гърция и го преценихме като добра възможност, тъй като сами не можем да си позволим ангажирането на толкова добър специалист да работи в България. Негови помощници ще бъдат Мирослав Кенанов и Илиян Пенев. Вече имаме съгласието на Адам, остава само и гръцката федерация да финализира контракта на техния Управителен съвет следващата седмица,“ каза Борислав Панков, генерален секретар на БФ Биатлон.

Двете звена – това с Владо и Милена и това на останалите с гърците ще тренират по отделни програми, като ще се съберат чак в късна есен преди световните купи. Първият лагер на Илиев и Тодорова е от 25 май на Белмекен, за другите полякът тепърва ще направи план с начало в средата на юни.

В последните две години Адам Колоджиейчик бе старши треньор на полските национали по биатлон, включително и на олимпиадата в Пекин през февруари тази зима. Преди това той бе 4 години спортен директор на тима, а от 2011 до 2017 бе треньор на жените в „дружина полска“ и спечели с тях 4 медала от световни първенства, записа 4 класирания в Топ 10 на олимпиадата в Сочи, както и 32 класирания в Топ 10 на световни купи. Владее свободно английски и руски език.