Световното първенство по хокей навлиза в решителен етап. В четвъртък на леда в Кошице и Братислава ще се състоят четвъртфиналите. Мачовете с предварително известен край останаха в груповата фаза. Всички големи фаворити са тук и опциите им за проба - грешка се изчерпаха. Някои от битките за място във финалната четворка противопоставят гиганти в тази игра. Отборите бяха подсилени в течение на шампионата от още известни играчи от НХЛ и осемте двубоя в групите им дадоха възможност да застанат на решителната линия по пътя към златото в максимално добра форма. Вижте прогнозите ни в проценти за четирите мача.

Русия - САЩ

17:15 часа

Братислава

Русия ще играе под огромното напрежение да победи, и то не само в този мач, а да победи в турнира като цяло. За много от нейните хокеисти това не е новост, но, когато се играе за националния отбор, тежестта, определено, е по-различна от това да защитаваш цветовете на клубния си тим с локално значение. Груповата фаза за Сборная мина почти идеално, но с нейния край започна същинското световно първенство и всичко до тук е вече само суха статистика и битката започва отначало. САЩ не оправдава очакванията досега и въпреки сбора от страхотни състезатели, показа много колебания и непостоянство. Този мач е най-трудният за предсказване от останалите. И едните и другите са с огромни амбиции. Факторът, че на американците им се наложи да пътуват няколко часа в сряда, за да пристигнат от Кошице в словашката столица, може да даде някакво отражение във физически аспект, а също и чисто практически, защото всяка зала или ледена площадка имат своите индивидуални особености и дори температура, а руснаците познават арената идеално.

В изравнените сблъсъци голяма роля играят наказателните минути и, който от двата отбора ги избегне максимално, вероятно, ще надделее и в края на мача. При Русия във форма, освен супер двойката Гусев - Кучеров, която от първия мач прави фантастични неща на леда, влязоха и други лидери и основни хокеисти като Малкин, Капризов и Овечкин, вратарският им пост е по-стабилен, но Кейн, ДеБринкат или Айкъл са нападатели, които могат да разбият доминацията на руснаците на словашкия лед в турнира досега.
Шансове 55:45

Канада - Швейцария

17:15 часа

Кошице

Канадците влязоха на бавни обороти в турнира, така както правят на почти всеки световен шампионат. Постепенно набираха скорост и преди старта на решителните мачове са в много добра форма и серия. През миналата година "кленовите листа" отпаднаха от този съперник на полуфинал и сега изглежда моментът да си върнат поне частично за онова поражение. Липсата на лидер при северноамериканците се компенсира от сплотения колектив и амбицията на младите хокеисти на треньора Ален Виню да се докажат без до тях да са доказани или звездни единици. "Кръстоносците" обаче все повече се доближават до хокейните супер сили и играят бърз и атакуващ хокей. Лично за нас, шансовете са много изравнени, затова и мислим, че двубоят ще се реши след редовното време, като няма да е толкова изненадващо, ако и сега победител се окажат европейците.
Шансове 55:45

Финландия - Швеция

21:15 часа

Кошице

Шведите доказаха, че натиснати ли са от своя съперник и не им ли върви играта според плановете и предварително начертаната тактика, трудно преборват това. Загубите от Чехия и Русия в групата са показателни. Със сигурност, особено след вливането в течение на турнира на още много силни хокеисти, като Ландеског, Клингберг и Елиас Линдхолм, те са най-коравия и обигран състав. Почти в същата селекция шведите взеха златните медали в предишните две години. Не би трябвало да се затруднят с младия и неопитен отбор на Финалндия, но... дерби е, при това съседско. А и Суоми няма какво да губят. Треньорът им Юка Ялонен е доста хитър и обигран специалист, тактически също може да постави някакви капани на "Тре Крунур". Интересно ще бъде противостоянието между двете изгряващи звезди на отборите - шведът Елиас Петерсон и финалндецът Каапо Какко.
Шансове 60:40

Чехия - Германия

21:15 часа

Братислава

Това, поне на пръв поглед, е двойката с най-изявен от двата опонента фаворит. Чехия успя да събере почти всички свои елитни играчи и с треньор-мотиватор като Милош Ржига направи много добро впечатление в групата си. Нападението бе на висота, защитниците бяха стабилни, така че, колкото и Германия да се хвърли за победа, едва ли чехите ще позволят отпадане. Лидерът на Бундестима Леон Драйзатъл води съотборниците си напред, но в тима на чехите има поне няколко човека на много високо ниво, които да направят така, че Германия да остане извън топ 4 на шампионата и среброто от Олимпиадата в Пьончан да остане единственият голям успех в последните години. Чехия в Братислава на практика е като домакин, а това, в съчетание с шанса да влязат в полуфиналите за пръв път от четири години, би трябвало да им даде стимул за успех над германския тим. Очакванията към последните бяха достигане на тази фаза и всички над това ще се приеме като бонус. Хладнокръвието на германците и непримиримостта им ще са техният минимален, но все пак, шанс да поднесат изненада.
Шансове 70:30

Автор: Райко Стоянов