Двукратният олимпийски шампион Камил Стох (Полша) спечели старта от Световната купа по ски-скок в Лилехамер, след като събра 289.9 точки от два скока с дължина 134 и 130.5 метра. Днешната победа, дошла в едно много трудно състезание, е 16-а в кариерата на Стох и първа от януари 2015-а година, когато триумфира във Вилинген.

На втората позиция днес, само на 0.6 точки след победителя се нареди още един поляк- Мачей Кот, който даде резултати 129.5 метра в първия скок и 136 във втория или 289.3 точки. За първи път в историята двама поляци окупират челните две места на старт от Световната купа.

Третата позиция остана за германеца Маркус Айсенбихлер, който има резултат от 286.2 точки или 128.5 и 135 метра.

Българинът Владимир Зографски днес не участва, след като не успя да преодолее квалификациите.

Вятърът създаде доста проблеми на претендентите за победата днес, като особено при първия скок голяма част от тях не се представиха на ниво. В това число попаднаха вчерашният победител Домен Превц, Даниел Андре Танде, Щефан Крафт и Зеверин Фройнд.

За Танде наистина това се превърна в проблем, защото при първия скок беше чак 23-и. Във втория опит обаче направи най-доброто показно от всички със 141 метра и този скок го прати на четвърто място, но остава на 2-а позиция в генералното класиране.

Шестото мястос на Домен Превц се оказа достатъчна да запази лидерската си позиция за Световната купа, където е начело с 360 точки. Даниел Андре Танде (Норвегия) е на 2-о място с 308, а трети е Мачей Кот с 247. /БТА