Сребърният медалист от Ванкувър` 2010 Евгений Плюшченко бе сред малкото спортисти на приема в Кремъл, домакин, на който бе президентът на Русия Дмитрий Медведев. След срещата с руския държавен глава звездата на фигурното пързаляне получи на Червения площад ключовете от нов автомобил Ауди Q5, който е премия за отличието и представянето му на зимните игри в Канада.

„Автомобилът е добър, класен. Вероятно обаче ще го сменя с по-мощен или ще го кара жена ми”, оцени наградата си Плюшченко.

Иначе приемът в Кремъл бе бойкотиран от спортните ръководители, които са на мушка след разочарованието във Ванкувър, само призьорите уважиха приема. Всички медалисти заедно с Женя получиха скъпи автомобили като подарък на Червения площад.

Пред медиите Плюшченко заяви, че желанието му е да се състезава до Сочи` 2014 под ръководството на легендарния треньор Алексей Мишин.

„Условията за подготовка са ужасни, особено за неизвестните състезатели, които тепърва трябва да пробиват. Преди сезона отидох да се готвя в Перм, за да видя какво е там положението. Отчайващо! Хотел, ресторант - ужас! Държавата дава много пари за спорт, но те потъват при чиновниците”- открито нападна Плюшченко и босовете си във фигурното пързаляне.

В заключение звездата на фигурното пързаляне обяви, че на него му се отпускат 900 хиляди рубли годишно, което е смешно. На треньора Мишин швейцарецът Стефан Ламбие е предлагал много повече пари, но все пак Алексей е предпочел да остане с най- добрия си ученик в името на Русия.

Финансова справка показва, че подготовката на Плюшченко струва 43 712 лева, което е по-малко отколкото седмичен лагер на националния ни тим по шорттрек в Италия. Значи у нас не парите са проблем, въпросът е „за лудо ли харчим”?!