Бившият олимпийски, световен и европейски шампион Евгений Плюшченко за пръв път в кариерата си участва в квалификации на европейско първенство. Той получи оценка от 157, 52 точки и спечели квалификацията на шампионата на Европа в Шефилд (Великобритания), съобщи БТА.

За Плюшченко, който е олимпийски шампион през 2006 година, олимпийски вицешампион през 2002 и 2010 година и трикратен световен шампион, това бе първи старт на голямо състезание от зимните олимпийски игри през 2010 година във Ванкувър.

Руският фигурист изпълни един четворен скок, който не приземи стабилно, два тройни аксела и още три тройни скока в своето изпълнение на фона на танго.

“Смятам, че това беше едно от най-трудните състезания в моя живот. Претърпях операция на менискуса в началото на сезона и все още изпитвам болка. Нуждая се от още една операция. Представянето ми днес не бе най-доброто, но все пак не беше лошо

и аз съм щастлив от това", каза след квалификацията Плюшченко.

"Всъщност участието в квалификациите бе важно за мен. Беше от значение как ще изпълня четворен скок, защото не знам колената ми как ще реагират. Всеки път е различно. Преди няколко дни по време на тренировка получих мускулна контузия при изпълнение на четворен скок и сега не мога да въртя добре главата си. Ако трябва да бъда честен вчера дори не бях сигурен дали ще мога да участвам в тази квалификация. Всъщност съм горд

по начина, по който се представих", добави руският фигурист.