Олимпийският шампион по фигурно пързаляне Евгени Плюшченко спечели нова титла. Този път именитият спортист триумфира, но ... не на ледената пързалка, а напротив – в музикалното поприще - Евровизия. Поради неголемите му музикални данни Плюшченко отново предпочете да прави това, което може най-добре - да се пързаля, за да направи изпълнението на победителя в европейската надпревара още по-вълнуващо.

Русия спечели за първи път Евровизия, а в помощ на Дима Билан и песента му “Believe Me”, влезе световният шампион по фигурно пързаляне, който по време на изпълнението изпълни сцената с красивите си движения.

Легендата на сръбския баскетбол Владе Дивац също взе участие в церемонията. Той предпочете да не говори много, а да хвърли баскетболната топка в публиката, за да отбележи началото на 15-минутното гласуване за песен на Евровизия.

В последно време на Русия определено й върви. “Зенит” спечели Купата на УЕФА, страната стана световен шампион по хокей на лед и бе домакин на финала на Шампионската лига. Единственото, което не стигаше на руснаците за пълен триумф бе победа на Евровизия. И тя вече е факт, благодарение на Дима Билан.

Освен Евгени Плюшченко обаче в изпълнението на руснака взе и унгарският цигулар Едуин Мартон. На специална изкуствена пързалка, донесена от Чехия, фигуристът изпълни уникално съчетание, докато Мартон свири на цигулка Страдиварий от ХVІІ век, застрахована за 2 милиона долара. Затова постановката на руската песен бе призната за най-скъпа на тазгодишната Евровизия.

По повод изпълнението, агенция Интерфакс отбелязва, че “между цигуларя и фигуриста е имало малко място за певеца, но затова пък се е чувствала сплотеността на руския екип”. “Замисълът е оригинален и не изглежда така странно, както балерината, излизаща от пиано /напомняйки за изпълнението на Билан на Евровизия 2006, когато горката балерина се превърна в нарицателно/”, коментира още агенцията.

За една от основните фаворитки на конкурса бе сочена украинската изпълнителка Ани Лорак, чийто продуцент е руската звезда от български произход Филип Киркоров. Той написа за нея песента “Shady Lady”. Лорак, въпреки могъщия си покровител, остана на второ място.

По време на самото гласуване основният конкурент на Билан бе красивата гъркиня Каломира с нейната “Secret Combination”, но в последния момент Ани Лорак я изпревари с две точки. В крайна сметка гъркинята спечели 211 точки срещу 213 за украинката.

Русия вече няколко пъти подред се доближаваше до върха на европейския песенен конкурс, но първото място винаги й се изплъзваше. През 2000 г. Алсу завоюва второто място, а през 2006 г. нейният успех бе повторен от Дима Билан, който бе изпреварен от финландските “чудовища” Лорди.