Евгени Малкин реализира в 5:58 минута на третото продължение и донесе победата на Питсбърг с 4:3 над Ню Йорк Рейнджърс в „Медисън Скуеър Гардън“ в първия мач от първия кръг на плейофите в Източната конференция на Националната хокейна лига. 
Малкин добави и асистенция. Брайън Ръст се отличи с гол и две асистинции, Джейк Генцел вкара два пъти, а Сидни Кросби завърши с две асистенции. Титулярният вратар Кейси ДеСмит отрази 48 шайби преди да бъде заменен заради травма в 9:18 минута на второто продължение. Резервата Луис Доминг допринесе със 17 спасявания до края.

Игор Шестьоркин направи страхотен мач за Рейнджърс със 79 блокирани изстрела, което е второто най-добро постижение в историята на плейофите след рекорда на Йоонас Коприсало, който парира 85 удара при загубата на Кълъмбъс от Тампа Бей с 2:3  след пет продължения в първия кръг на елиминациите за купа „Стенли“ през 2020 година.
Крис Крейдър завърши с гол и асистенция за домакините, Адам Фокс и Андрю Коп също вкараха, а Мика Зибанежад даде две асистенции. Рейнджърс водеше с 2:0 и с 3:2, но не успя да удържи преднината си след изравнителен гол за 3:3 на Ръст минута и половина преди края на редовното време.

Вашингтон спечели гостуването си на победителя от редовния сезон Флорида с 4:2 и също поведе с 1:0 победи в серията от първия кръг на Изток.
Евгени Кузнецов, Том Уилсън, Ти Джей Оши и Ларс Елър бяха точни, а Витек Ванечек направи 30 спасявания.
Сам Бенет и Клод Жиру вкараха за домакините, а Сергей Бобровски отрази 34 удара.

Победителят в редовния сезон в Западната конференция Колорадо разгроми гостуващия Нешвил със 7:2 в първи мач от плейофната серия.
Капитанът Нейт МакКинън блесна с два гола и асистенция, Кейл Мейкар добави гол и две асистенции, Габриел Ландеског допринесе с попадение и асистенция, а Мико Рантанен даде три асистенции в срещата. Дарси Кюмпер направи 23 спасявания, а Дейвън Тейвс, Андрю Колиано и Артури Лехконен също вкараха.
Мат Дюшен реализира два пъти за Нешвил. Дейвид Ритич започна като титуляр на вратата, но след пет допуснати безответни попадения за 13 удара в първите 15:04 минути на мача той беше заменен от Конър Инграм, който след това спаси 30 изстрела.

Елиас Линдхолм се разписа при числен превес в 5:01 минута на срещата и донесе победата на Калгари с 1:0 над гостуващия Далас в първия плейофен сблъсък между двата тима на Запад. Домакините изиграха страхотен мач в защита и вратарят Якоб Маркстрьом трябваше да направи само 16 спасявания.