Питсбърг Пингуинс стана шампион в Източната конференция на НХЛ и се класира на финала за купа Стенли, след като спечели с 4-1 победи срещу Филаделфия Флайърс в заключителната серия.

Питсбърг смаза противника с 6:0 в последната пета среща. Пингвините поведоха рано, след като още в третата минута поведе Райън Малоун вкара първия гол. Малко преди края на първата третина Евгений Малкин вкара второто попадение за домакините.

Нови три попадения паднаха във вратата на Филаделфия във втората част, като най-напред при числено превъзходство Мариан Хоса се разписа, а при ново числено превъзходство Райън Малоун направи 4:0. Канадецът Джордан Стаал вкара петия гол в края на частта, а крайното 6:0 фиксира Паскал Дюпюи в последната третина.

Победата за Питсбърг е 16-а поредна на собствен лед, като отборът няма домакинско поражение от 24 февруари, когато бе победен от Сан Хосе Шаркс след изпълнение на дузпи.

Капитанът на победителите Сидни Кросби се отличи с две асистенции, но в третата част получи почивка. Вратарят им Марк-Андре Фльори пък спаси 21 удара.

„Наистина откакто започнаха плейофите нямаме причини за притеснения. Формата ни се задържа все така добра. Но днес просто и аз се изумих как всичко се случваше с такава лекота и разбихме финалиста на Изток с 6:0. Имаме самочувствието, че можем да спечелим и големия трофей”, радваше се след мача авторът на две от попаденията Райън Малоун.

Малоун е продукт на школата на клуба и тренира там от 12-годишен. Той е син на главния скаут на Пингуинс Грег Малоун.

На финала за трофея пингвините ще играят с Детройт Ред Уингс или Далас Старс, които се борят във финала на Запад. В момента червените криле водят с 3-2 победи.

За последен път Питсбърг е бил на финал през сезона 1991/92 година, като тогава става и шампион след победа на финала над Чикаго Блекхоукс.