Питсбърг доказа добрата си форма, след като преодоля перфектната защита и блестящия вратар на Монреал при победата с 6:3 в среща от плейофите на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). Миналогодишните шампиони поведоха с 1:0 победи срещу Канадците в плейофната серия от полуфиналите на Източната конференция.

Защитниците Крис Летанг и Алекс Голигоски вкараха по един гол и подадоха за други два, капитанът Сидни Кросби асистира на два пъти, а Джордан Стаал и Сергей Гончар добавиха по още една шайба във вратата на Монреал при положение с човек повече на леда. Така Пингвините стигнаха до 4 гола от 4 пауърплея в мача, което е с три повече от целия актив на отстранения от Канадците отбор на Вашингтон за цялата първа серия от плейофите.

В четвъртфиналната серия "желязната" защита на Монреал спря най-резултатния тим от редовния сезон Вашингтон в цели 32 от общо 33 опита за гол в пауърплей. Това обаче не се случи в "Мелън Арина", където Питсбърг бе перфектен в най-важния аспект на играта, повеждайки с категоричен аванс. Именно резултатът в края принуди Монреал да играе на празна мрежа, която бе пронизана от Бил Герен в последните секунди за крайното 6:3. Носителите на Купа "Стенли", които спечелиха осем от общо десет плейофни серии за последните три години, са в позиция за набиране на аванс от 2:0 победи при втория мач от възможни четири на собствен лед в неделя. Те обаче спечелиха мач номер едно в плейофна серия за едва втори път от последните си пет опита, като в четвъртфиналите започнаха с домакинска загуба срещу друг канадски тим - Отава.

Питсбърг използва различна стратегия за игра с човек повече от Вашингтон. Пингвините разиграваха шайбата близо до синята линия на собствената си защита, за да бъде следено движението на вратаря Ярослав Халак. Последният пас бе следван от удар с едно докосване, вместо търсенето на хокеист като Алекс Овечкин в близост до вратата. Това доведе до три гола от пауърплей в началото, дело на Гончар, Стаал и Летанг. Халак, който спаси 131 от последните 134 изстрела към вратата си срещу Вашингтон, пусна пет гола от общо 20 удара в мач номер едно срещу Питсбърг. Той напусна леда няколко минути след гола на Голигоски за 5:2, който бе точен в началото на третата част. Това не помогна на Канадците, които въпреки че не позволиха на звездите Кросби и Евгени Малкин да вкарат, записаха тежка загуба след една от най-големите изненади в историята на НХЛ с отстраняването на Вашингтон.