Сидни Кросби вкара два гола и вече има 12 в плейофите, след като беше решаващият играч за успеха на Питсбърг с 6:2 над Вашингтон. Освен това, той добави в актива си и една асистенция, а по брой на отбелязани голове е лидер в ранглистата за плейофите.

Пингвините спечелиха серията с 4-3 победи и се класираха за финала в Източната конференция. Въпреки че отстъпваха с 0-2 в серията, сега играчите на Питсбърг са близо до второ участие във финала за купа Стенли след 1991-а и 1992-а година.

Вратарят-сензация на Вашингтон- Семьон Варламов, този път нямаше ден и след като инкасира четвъртия гол, беше заменен от ветерана Жозе Тиодор.

Пет от първите шест мача завършваха с разлика само от един гол, а в шестата среща победителят беше определен след продължения. В седмата среща обаче гостите от Питсбърг доминираха тотално и не оставиха съмнение за превъзходството си.

Водещият им голмайстор от редовния сезон Евгений Малкин се отчете с две асистенции. Крейг Адам пък вкара първото си попадение в 42 мача в елиминациите, а другите три гола бяха дело на Крис Летанг, 38-годишният Бил Герен и Джордан Стаал.

Вратарят им Марк-Андре Фльори спаси 19 удара и не допусна гол, докато неговите съотборници не доведоха резултата до 5:0 във втората третина.

Така Питсбърг ще играе за титлата на Изток с победителя от мача между Бостън Брюинс и Каролина Херъкейнс, които излизат за своя мач номер 7 тази нощ в Бостън.