Марк-Андре Флюри се превърна отново в герой за отбора на Питсбърг, който победи с 2:0 Вашингтон и спечели полуфиналната серия от Източната конференция на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). Пингвините, които вече са шест от шест като гости в седми мачове от плейофите в историята си, ще срещнат отбора на Отава за място в серията за купа "Стенли", след като ден по-рано Сенаторите елиминираха Ню Йорк Рейнджърс с 4:2 победи.

Флюри бе подложен на жесток обстрел в началото на първата третина, но запази вратата си "суха", а Евгени Малкин пропусна най-доброто положение за частта, след като не успя да се разпише в петата минута при положение сам срещу Брейдън Холтби. Шампионите се съвзеха след трудното начало на мача, а след 8:49 минути игра във втората третина откриха резултата. Сидни Кросби подаде шайбата през центъра към дясното крило за Джейк Гюнцел, а той я пусна към оставения сам пред вратата Брайън Ръст, който се разписа за 1:0. Това беше и първата точка на Ръст в плейофната серия срещу Вашингтон.

След гола на Питсбърг последва нова канонада към Флюри, който спаси удар на Александър Овечкин с горната част на стика, за да запази преднината на своя тим. В последната третина обаче неговият отбор подобри играта си в защита, а малко след началото й Гюнцел и Кросби пропуснаха да вкарат втори гол. Това обаче направи Патрик Хонрквист след 4:14 минути игра, когато Джъстин Шулц спря пас на Кевин Шатенкърк към Овечкин и шайбата стигна до непокрития нападател. Той стреля с външната страна на стика и се разписа за крайното 2:0.

Питсбърг, за който Флюри спаси 29 удара, има вече девет победи от десет плейофни серии срещу отбора на Вашингтон, който елиминира и миналата година на полуфиналите в Източната конференция.

Ник Ричи вкара решаващия гол в третата част, а Джон Гибсън отрази 23 шайби за побеадта на Анахайм с 2:1 срещу Едмънтън в седмия мач от полуфиналната серия от Западната конференция. Следващият съперник на Патоците в плейофите е отборът на Нешвил, който елиминира Сейнт Луис в шест мача и ще гостува първи в петък.

Дрейк Каджула вкара единствения гол за Едмънтън в първата третина, а Андрю Колиано отговори за Анахайм във втората. Сами Вартанен пък пое контрол над шайбата по дясното крило в третата част и подаде на непокрития Ричи в десния кръг за фейсоф, а той я вкара зад Кам Талбът за крайното 2:1 в полза на домакините./БТА