Шампионът Питсбърг Пингуинс навакса три гола пасив и обърна Отава Сенатърс с 4:3 след продължение, с което спечели плейофната серия в НХЛ с 4-2 победи.

Паскал Дюпюи вкара решителния гол за пингвините в 10-ата минута на продължението и класира актуалния носител на Купа Стенли за четвъртфиналната фаза на плейофите.

Отава поведе с 3:0 до средата на втория период с голове на Мат Кълън, Крис Нийл и капитана Даниел Алфредсон и мачът изглеждаше решен. Питсбърг обаче направи пълен обрат благодарение на два гола на Мат Кук, един на Бил Герин и решително попадение на Дюпюи в продължението.

Лидерът от редовния сезон на Запад Сан Хосе Шаркс спечели плейофа срещу Колорадо Аваланч също с 4-2 победи след убедителен успех с 5:2 в шестия мач от серията. Джо Павелски се отличи с два гола за акулите.

В друга плейофна среща Чикаго победи Нешвил с 5:4 след продължение и поведе с 3-:2 в серията. Патрик Кейн изравни за Чикаго 13,6 секунди преди края на редовното време за 4:4, а в продължението Мариан Хоса реализира победния гол за Блекхоукс.