Пет от най-запомнящите се моменти във Ванкувър:

Петра Майдич (ски-бягане):

Ако се даваха златни медали за храброст, словенската ски-бегачка Петра Майдич щеше да бъде безспорен победител във Ванкувър. Майдич счупи пет ребра при падане на тренировка и въпреки съветите на лекарите и пронизващата болка, стартира в спринта и спечели бронзов медал. Тя изпитваше толкова болка, че трябваше да получи помощ при качването си на подиума за награждаването. След последното си бягане, тя дори изгуби съзнание за кратко, заради неистовата болка. И въпреки това спечели – бронзов медал.

"Спечелих не просто бронзов медал. Това си е злато с малки диаманти", каза Петра Майдич.

Боде Милър (ски-алпийски дисциплини):

Многократният световен шампион и носител на Световната купа Боде Милър спечели единственото отличие, което липсваше в неговата кариера - златен олимпийски медал. След два сребърни медала в Солт Лейк Сити през 2002 година и провала в Торино четири години по-късно, Милър най-сетне попълни колекцията си и със злато. Американецът нямаше късмет в първите две дисциплини във Ванкувър, оставайки с бронз в спускането и сребро в супергигантския слалом. Но неговият момент дойде в суперкомбинацията, където триумфира с дългоочаквания златен медал.

Свен Крамер (бързо пързаляне с кънки):

Свен Крамер е един от най-великите кънкобегачи за всички времена, но във Ванкувър неговото участие ще се запомни с гафа на треньора му, който му костваше златото на 10 000 метра.

Крамер пресече триумфално финалната линия с повече от 4 секунди пред следващия в бягането, но бе дисквалифициран заради навлизане в грешен коридор под инструкциите на объркания си треньор.

"Бесен съм", не скри яда си Крамер след като научи за гафа.

Жоани Рошет (фигурно пързаляне):

Жоани Рошет може и да не спечели златен медал, но спечели сърцата на публиката по целия свят за своето изключително представяне във фигурното пързаляне при жените. Тя се състезава, въпреки че броени дни преди това загуби майка си, която почина внезапно. Канадката избухна в сълзи след кратката програма, но успя да скрие емоциите си във волната и да спечели бронзовия медал.

"Беше все едно съм попаднала в капана на голямо парче лед, но се справих със ситуацията", каза Рошет.

Финалът на турнира по хокей на лед при мъжете:

Сблъсъкът между Канада и САЩ на хокей винаги е предизвиквал голям интерес, но финалът на турнира между тези два отбора бе по-напрегнат от всякога. Канада поведе с 2:0, но допусна изравняване и мачът бе решен след продължение. Сидни Кросби заби победната шайба и донесе рекордния 14-и златен медал за Канада във Ванкувър и отприщи празненства в цялата страна.