Пет града заявиха намерение да бъдат домакини на ХХІV зимни олимпийски игри през 2022 година. Краков(Пол), Осло( Нор), Алма Ата(Каз), Лвов(Укр) и Пекин (Кит) подадоха нужните документи до изтичането на крайния срок 14 март 2014 г.

Това на практика е и първата фаза от дългата и сложна процедура по определяне на бъдещата олимпийска столица. Петте града кандидати качват всички свои документи на интернет сайтовете си. Сега работна група ще разгледа подробно кандидатурите и през юли т.г. ще реши кои от тях ще продължат във Фаза 2.

След януари 2015 г. президентът на МОК ще определи работна комисия, която между февруари и март 2015 г. ще посети градовете и ще изготви подробни доклади.

Градът-домакин на ХХІV зимни олимпийски игри ще бъде определен на 31 юли 2015 г. по време на Сесията на МОК в Куала Лумпур. Ако бъде одобрен Пекин, това ще е първият случай в олимпийската история един град да домакинства на летни и на зимни игри. През 2018 г. бялата олимпиада ще бъде в южнокорейския зимен център Пьонг Чанг. /БГНЕС