В женския биатлон от опитните и известни българки остана само Павлина Филипова. Тя е единствената с опит и постижения, на която ще разчитаме за добри резултати през сезона както в летния, така и в зимния биатлон. След оттеглянето на Екатерина Дафовска, Нина Кадева забременя, а Ирина Никулчина от месец май до сега още не е отговорила, дали продължава кариерата си. Затова в националния ни тим при дамите влизат млади момичета без опит, но с добри класирания. Зорница Костадинова, Емилия Йорданова, Ралица Галева и Силвия Георгиева се подготвят вече на 4-ти лагер с Павлина Филипова и ще стартират на третата международна купа на ИБУ по летен биатлон на Белмекен на 25 август.

„При мъжете имаме повече надежди за добри резултати, от колкото при жените. За съжаление има много промени в състава на дамите, няма начин. До зимата няма да настъпи промяна, най-много някой да отпадне” сподели ген.секретар на БФБиатлон Васил Сивков.

В мъжката селекция влизат Михаил Клечеров, Виталий Руденчик, Красимир Анев, Владимир Илиев, Мартин Богданов, Валентин Вуков и носителя на медали от Световни първенства Красимир Василев, който е свалил излишните килограми, но последните дни е получил проблеми с бъбреците.

Третата международна купа на ИБУ, наследник на Купа Техем, може би ще бъде последното състезание по летен биатлон на Белмекен, тъй като високопланинската база не отговаря на част от изискванията на международната федерация. От Белмекен този спорт вероятно ще се насочи към Троян, където ще се проведат лятното европейски първенство и купа догодина. В момента там се изграждат 2 центъра - един в града и един на Беклемето.

Надморската височина на Белмекен е по-голяма от разрешената по правилник, коридорите не достигат като бройка – от необходимите 30 има 11.

„Тази година ИБУ не разреши да организираме състезанието, но догодина едвали. Белмекен вероятно ще остане като тренировъчна база на летния биатлон. В последния уикенд на месеца сили ще премерят националните отбори на България, Македония, Гърция, Сърбия, Румъния, Латвия и клубните Оберхоф (Германия) и Хантимансийск (Русия). Победителите ще бъдат премирани с екипировка”, каза Сивков.

Станаха ясни и датите на старта от Световната купа по биатлон в Банско – 12-14 декември.