Един от основателите на шорттрека у нас треньорът Иван Пандов определи като добро представянето на синовете си Кирил и Асен, въпреки отпадането и на двамата в сериите на 1500м.

„Едно леко залитане на Асен му коства класиране напред, но се случват такива неща в спорта. Тази дистанция не ни е любима, залагаме на спринта идните два дни. Иначе сме добри организатори, гостите са впечатлени от домакинството на София за световното тази година. Дори без състезатели трябва да правим подобни шампионати за да се развиват и да гледат на живо младите, на които тепърва ще залагаме. Не отписвам следващата зимна олимпиада. Възможно е да ни изнедат състезатели, които тогава ще са на 18-20 години. Имаме таланти”, коментира в Зимния дворец един от родителите на шорттрека у нас.

Според Пандов „златното поколение” ще остави следа, която той вече вижда в младите състезатели. Самият факт, че децата от школата ни по шорттрек взимат автографи от олимпийските шампиони, ще ги мотивира занапред.

В кулоарите един от най-коментираните въпроси бе дали след Световното Жени Раданова ще поеме кънки централата ни или ще предпочете да стане зам. Министър на спорта. Тя и сега изпълнява функциите на съветник на Свилен Нейков, но е любопитно след края на състезателната си кариера какво решение ще вземе.

Жени напук на всичко, което се говори около нея, загряваше с типичния за голям състезател спортен хъс, решена да пързаля за публиката и феновете си в България. Тя категорично отказа да обсъжда тези въпроси, като за пореден път обясни, че иска да даде максимума от себе си на Световното в София.

Марина Георгиева й правеше компания в кросовете около Зимния дворец, като и тя все още мисли дали да продължи на леда.

Най- приятната гледка в декорирания и гримиран Зимен дворец бяха децата от клубовете по фигурно пързаляне и шорттрек. Те участваха в церемонията по откриването и впечатлиха с талант и желание за спорт. Ако им бъде предоставена възможност със сигурност имат данни да бъдат следващите Албена Денкова, Иван Динев и Жени Раданова.