Националният треньор за мъже по шорттерк Иван Пандов сподели пред Гонг очакванията си за предстоящото от 19 до 21 март Световно първенство в Зимния дворец.

„Ледът ни е добър и може публиката да види световни рекорди. Максималната цел, която съм поставил на синовете си Кирил и Асен Пандови е влизане в Топ 16 – четвъртфинал”, обяви специалистът, който започва да развива шорттрек в България през 1986 година.

При жените индивидуално родината ни ще бъде представена от Евгения Раданова и Марина Георгиева-Николова, а при щафетите двете заедно с Кристина Вутева и Рая Захариева. В мъжката щафета са включени Кирил и Асен Пандови, Асен Йорданов и Виктор Димитров.

Световното първенство по шорттрек започва в 12:30 часа този петък с официалното откриване. За 13:00 часа са насрочени сериите при мъжете и жените на 1500 метра, а от 17:.00 часа - сериите при щафетите за жени на 3000 метра. В събота са стартовете на 500 метра с начален час 12:30, а в неделя от 11.30 часа е битката за медалите на 1000 метра.

Ето още какво каза Иван Пандов пред Гонг:

„Състезателите на България са готови за Световното първенство. Не сме за първи път домакини, но дано се изпълни това, че вкъщи и стените помагат. Надяваме се на добра публика, която да ни подкрепи и да усетим, че сме заедно и да дадем това, което можем. Вторият ден са по-силните ни дисциплини. Състезанието ще бъде интересно и е хубаво да бъде видяно. Спортът ни е красиви и се вижда най-добре в залата, а не по телевизията.

От по-добрите при мъжете единствено Аполо няма да дойде в София. Състезателите по шорттрек на Корея, Канада, Америка и Китай са си сили и в двата пола. Хубавото в развитието на нашия спорт е, че силите вече доста са изравнени и не може да се дават прогнози.

Лично аз съм поставил като максимална задача и на двамата си синове влизане в Топ 16 - т.е. класиране на четвъртфинал, което ще е голям успех. Нормалното ни класиране иначе е в рамките на първите 32-ма. Но факторите, които могат да повлияят са много.

Ледът ни в Зимния дворец е много хубав. На него бе и Държавното първенство, на което бяха подобрени няколко национални рекорда – Асен Пандов на 500 метра, Евгения Раданова на 1000 метра. Водата, която се заледява е филтрирана и няма да има проблеми, дори на него очаквам да бъдат направени световни рекорди.

От 8:00 часа сутринта до 22:00 часа вечерта тренират участниците, като тренировките се координират добре. Това Световно първенство може да помогне хората да видят най-добрите на живо и децата да се запознаят с нашия спорт, които после да се запишат да тренират. Ние сме шест спорта на две пързалки и винаги сме спорили кой точно и по колко време трябва да тренира. С този шампионат можем да привлечен нови дечица в клубовете. Защото както се питат колегите дали има заместници на Жени Раданова, винаги е имало такива. Винаги сме имали деца, които могат да станат като нея, но въпросът е ние какво правим за тях.

Всичко си спомням от началото през 1986 година, когато бе началото, а през 1989-та пък започнахме сами да си изработваме кънките и да се опитваме да стигаме върховете. Всяко поколение следва развитието си, апогея и след това напуска пързалката. Все пак сме хора и стареем. Винаги сме били малко хора, но просто пързалките ограничават и спират възможността да се направи нещо по-голямо.

Българският шорттрек постигна много – всички титли на Евгения Раданова, първият ни медал от световно първенство на Кристина Вутева (бронз при девойките), всичките успехи на щафетата Кръстева, Влаева, Георгиева и Раданова – два пъти трети в света, два пъти европейски шампионки, множество пъти вицеевропейски шампионки. Когато има отбор, конкуренция, взаимни успехи, обща работа и тренировки, винаги може да излезе и голяма единица. Ние сме спорт, който не може да произведе Раданова без да има други. Смисълът е да бъдем колектив, да бъдем силни, да си помагаме и да вървим напред.

Самото присъствие на хора по трибуните дава своето окриление. Единствената ми молба към тази публика е да не бъде като футболната публика. Ние уважаваме противниците и не ги освиркваме. Ръкопляскаме им при победите независимо дали нашият състезател е успял да премине серията, дали се е класирал или победил. Нека бъдем коректни и да уважим труда на всички.”