Алекс Овечкин се превърна в третия най-голям реализатор в историята на Националната хокейна лига (НХЛ) при успеха на неговия Вашингтон Кепиталс над Ню Йорк Айлендърс с 4:3 след дузпи в „Кепитал Уан Арина“.

Руската легенда задмина Яромир Ягър от третата позиция в класацията след гол номер 767 в забележителната си кариера. Единствено канадското дуо Горди Хау (801) и Уейн Грецки (894) са отбелязвали повече от 36-годишния ас на Кепиталс. Овечкин се изравни с Ягър на 8 март след дубъл при победата над Калгари с 5:4.

Той влезе в историята в третия период във вторник, преодолявайки стража на Айлендърс Семьон Варламов, за да даде преднина на Вашингтон от 3:2. Това бе 37-ият гол на Овечкин за сезона от 59 срещи. Руснакът, чиито близки взаимоотношения с президента на Русия Владимир Путин бяха разкритикувани след инвазията на Украйна, е емблематична фигура сред феновете на спорта в американската столица, където играе от 17 сезона насам.

Чешката хокейна легенда Ягър бе сред първите, поздравили Овечкин във видео съобщение, публикувано в Туитър от столичани. „Алекс, „Великият номер 8“, каза Ягър. „Сега ти стана водещия реализатор сред европейските играчи в НХЛ. Но, продължавай да вкарваш. Продължавай да го правиш, защото както добре знаеш, не съм прекратил кариерата си все още и има шанс дори да се завърна в НХЛ и да започна да те гоня“.