Александър Овечкин записа нов голов рекорд в Националната хокейна лига и съхрани шансовете на отбора си Вашингтон Кепитълс да се класира за плейофите през този сезон.

22-годишният руснак отбеляза 64-ото и 65-ото си попадение за сезона при победата с 4:1 над Тампа Бей Лайтнинг и записа нов рекорд за голове, вкарани от ляво крило за един сезон. Предишният рекордьор бе Люк Робитайл от Лос Анджелис Кингс - 63 гола през сезон 1992/93.

Освен Овечкин, за столичани в мача се разписаха още Бойд Гордън и Том Поти, а единственият гол за Тампа Бей бе дело на чеха Филип Куба.

Успехът изкачи Вашингтон на осмо място в Източната конференция преди последните срещи от редовния сезон този уикенд, като първите осем отбора от конференцията се класират за елиминациите.

Столичаните са в битка и с Каролина за лидерската позиция в Югоизточната дивизия, което автоматично би им отредило място под номер три в плейофите.

Вашингтон има 92 точки, с една повече от деветия в конференцията Филаделфия Флайърс, но „Летящите” имат два мача до края срещу само един за столичани.

Вашингтон завършва сезона с домакинство на Флорида Пантърс, който няма шанс да се класира за плейофите. Кепитълс имат шест поредни победи, което е най-дългата подобна серия на тима от осем години. Отборът има шанс да се класира за плейофите за пръв път от 2003 година насам.

Другите резултати от НХЛ:
Ню Йорк Айлендърс – Ню Йорк Рейнджърс 3:0

Детройт – Кълъмбъс 3:2

Монреал – Бъфало 3:1

Торонто – Отава 2:8

Нешвил – Сейнт Луис 3:2

Минесота – Калгари 3:1

Финикс – Далас 2:4

Ванкувър – Едмънтън 1:2

Лос Анджелис – Сан Хосе 4:2