Руският хокеист Александър Овечкин се завръща в Континенталната хокейна лига и ще играе за отбора на Динамо (Москва), след като в НХЛ беше обявен трети локаут за последните 18 години, съобщава официалният сайт на клуба от руската столица. До момента нападателят на руския национален отбор играеше за Вашингтон Кепитълс, а преди да подпише контракта си премина и задължителните медицински тестове.

До преминаването си в първенството на НХЛ той играеше за Динамо от 2001-а до 2005-а година, като в последната година стана и шампион на Русия.

Овечкин, който е двукратен световен шампион - през 2008-а и през 2012-а година, има 553 мача в НХЛ, в които е събрал 679 точки (339 гола + 340 паса). Само за миналия сезон 2011/2012 Овечкин има 78 мача за Вашингтон, в които е реализирал 65 точки (38+27).

Нападателят беше избран и за най-полезен състезател в НХЛ през 2008-а и през 2009-а година. 27-годишната звезда имаше също така оферта и от ЦСКА (Москва), но предпочете да се върне в родния си клуб.

Локаутът в Лигата в Северна Америка принуди най-големите имена отново да преминат в Европа, като лигата на бившия СССР - сега известна като КХЛ, е най-привлекателната. Така например нападателят на Ню Джърси Девилс Иля Ковалчук подписа много добър договор със СКА (Санкт Петербург), а други трима водещи състезатели - включително и Евгений Малкин, вече са състезатели на Металург (Магнитогорск).

Вратарят Семьон Варламов пък напусна Колорадо Аваланч и се връща в бившия си клуб Локомотив (Ярославл).