Руският хокеист Александър Овечкин стана първият състезател от 11 години насам, който печели за втори пореден път наградата за MVP през сезона в Националната Хокейна лига на САЩ и Канада.

Зденко Хара пък получи приза за най-добър защитник в НХЛ през изминалия сезон. 23-годишният нападател на Вашингтон Кепитълс Овечкин грабна приза за най-полезен играч в лигата, побеждавайки своите сънародници - Евгений Малкин от носителя на Купа "Стенли" Питсбърг Пингуинс и Павел Дацюк от Детройт Ред Уингс.

Наградите бяха връчени на пищна церемония в Лас Вегас. Последният хокеист, който печели в две поредни години най-важния трофей в НХЛ бе легендата Доминик Хашек, който грабна приза през 1997 и 1998 година.

За първи път обаче в историята на трофея, тримата финалисти за руснаци. Овечкин освен това спечели и наградата "Рокет Ричард Трофи" за голмайстор през сезона с 56-те си попадения и купата "Лестър Би Пийрсън" за хокеистът, избран за най-добър от своите колеги.

Руският състезател заяви: "Аз обичам да играя хокей навсякъде, но моят любим град сега е Вашингтон. Надявам се следващия сезон "Купа Стенли" да бъде наша". Бранителят на Бостън Бруинс Хара сложи край на тригодишната доминация на Никлас Лидстрьом за най-добър защитник и грабна трофея "Норис".

Лидстрьом спечели тази купа в шест от последните седем сезона. Тим Томас пък грабна наградата "Везина Трофи" за най-добър вратар в лигата, а Клод Жулиен бе награден за най-добър треньор в НХЛ.