Трите старта от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже, планирани през уикенда във Венген, бяха отменени от местните власти днес поради пандемията от коронавирус, ден след като беше дадена "зелена светлина" за провеждането им.

В изявление на швейцарската федерация по ски се казва, че "нова оценка на ситуацията с КОВИД-19" е принудила кантон Берн да отмени двете спускания и слалома на 15-17 януари "заради влошаващата се ситуация с коронавируса".

Състезанията във Венген са сред най-престижните в календара на Световната купа. Спускането на легендарната писта "Лауберхорн" е най-дългото през сезона.

"Решението е много болезнено. Но наш дълг е да гарантираме безопасността на всички. Здравето е приоритет, включително при толкова трудни решения", каза изпълнителният директор на швейцарската ски федерация Бернхард Арегер.

В понеделник сутринта отборите бяха призовани да не пътуват до Венген, където първата тренировка за спускане трябваше да се състои в сряда, докато не бъде взето решение.

Не е ясно дали състезанията във Венген ще може да се проведат другаде по-късно през сезона.