Със стилна церемония Българска федерация по биатлон отличи най-добрите състезатели и треньори през годината, връчи Купа България и Купа Надежди и награди с парични премии за над 60 000 лв. най-заслужилите през годината. На тържеството във Volvo Център София присъстваха спортисти, наставници, заслужили деятели и легенди на този спорт. Специални гости бяха министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и зам.-министър проф. Даниела Дашева.

Президентът на Българска федерация по биатлон Атанас Фурнаджиев поздрави призьорите и припомни промените към по-добро в последните месеци. През този период българският биатлон спечели три световни титли при младите, благодарение на Лора Христова, която грабна златото в суперспринта, спринта и преследването по време на летния шампионат на планетата в Осърбле (Словакия), там Валентина Димитрова спечели бронз в спринта.

„За първи път българският биатлон завоюва титлата в класирането по нации на световно първенство,“ каза Фурнаджиев, маркирайки успеха в Осърбле, където Христова бе обявена за най-титулуваната млада биатлонистка на планетата. „Благодаря на всички, които допринесоха за просперитета на нашия спорт през годината. Поехме федерацията в труден период. За много кратко време успяхме да осигурим екипировка и добри условия за подготовка. Вече имаме нови допълнителни спонсори, а нашата легенда Екатерина Дафовска е в управата на Международния съюз по биатлон. Имаме голям потенциал, виждате тези младежи и девойки, които вече постигат успехи, те имат своите първи медали и купи. Нашата цел е да им осигурим оптимални условия за подготовка, както и екипировка, с тях отскоро работи психолог. Предстои им много работа за надграждане, защото биатлонът е спорт, който изисква тренировки всеки ден. Целият Управителен съвет работи активно за развитието. Благодаря на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Илиев, с тях имаме отлично сътрудничество и взаимодействие. Убеден съм, че България ще има своите нови шампиони в световния биатлон,“ каза още Фурнаджиев.

Министър Илиев и зам.министър Дашева поздравиха присъстващите и благодариха на призьорите, след това връчиха купите на част от носителите на трофеите. „Един от основните приоритети в работата ми е повече внимание и ресурс към младите. Вече има решение те да бъдат стимулирани от държавата с финансови бонуси, за да може ги подпомагаме и да се чувстват оценени за успехите на световно и европейско ниво,“ каза още министър Илиев, който прие специален плакет, връчен от родната централа на Министерството на младежта и спорта. С благодарност за безценната помощ, паметни плакети получиха и спонсорите на БФ биатлон, призът на генералния спонсор бе връчен на Иво Петров – главен мениджър във Мото-Пфое“. Отличен за своята 75-годишнина бе и дългогодишният треньор на националните отбори Николай Захаров. Българската федерация по биатлон връчи специални парични премии за общо над 60 000 лв. за успехи в последните месеци на състезателите Лора Христова, Валентина Димитрова и Благой Тодев, както и на треньорите на националните отбори Василий Мукшин и Мирослав Кенанов.

С най-много трофеи днес си тръгнаха представителите на „Сапарева баня“, заслужили 6 купи, следвани от „Аякс“ (Троян) с 4, а „Банско 2019“ и „НСА“ са с по две.

Изтъкнато бе, че в годината, в която отбелязахме четвърт век от спечелването на първото и единствено засега олимпийско злато, младите българските биатлонисти спечелиха Балканската купа. През юли звездите на световния биатлон Екатерина Дафовска и Натали Сантер бяха сред водещите на бляскавата церемония във Виена, там  Дафовска и Фурнаджиев бяха специални гости за 30-годишнината на Международния съюз по този спорт (IBU), а през септември Международният съюз по биатлон (IBU) направи демонстрации на лазерния вариант на този спорт в България по време на състоялите се в Чепеларе първи състезания за Купа „Мейз“ по летен биатлон за момчета и момичета.

На днешната церемония Екатерина Дафовска - една от иконите на българския спорт, отправи послание към присъстващите и бъдещите си наследници. Олимпийската шампионка от Нагано 1998 е почетен президент на БФ биатлон и член на Изпълкома на Международния съюз по биатлон (IBU). След това призьорите получиха своите трофеи, връчени им от Фурнаджиев, Дафовска, министър Илиев, зам.-министър Дачева и генералния секретар Борислав Панков.