В Чепеларе беше открит Спортен център Чепеларе в сряда, в 14.00 часа. Стартът беше даден с прерязване на лентата на Долна лифтова станция и официално спускане по новооткритата писта на олимпийската шампионка и рекламно лице на спортния център Екатерина Дафовска.

Официални гости на откриването бяха министърът на транспорта Петър Мутафчиев, министърът на транспорта на Република Македония Миле Янакиески, председателят на Държавната агенция по туризъм Георги Юруков, областният управител на област Смолян Петър Фиданов, кметът на Смолян Дора Янкова, много гости и граждани на Чепеларе и района. За да освети спортния център беше поканен Константийския епископ Антоний. Всички гости бяха посрещнати от кмета на град Чепеларе Георги Попов и от представители на френската фирма „Помагалски”, които са инвеститори на обекта.

Водещия на събитието беше актьорът Венци Мартинов, който успя да направи неповторим празника. Той даде думата на кмета на Чепеларе да поздрави присъстващите на откриването на спортен център Чепеларе. Кметът Георги Попов изрази своята радост от даването на старта на новия четириседалков лифт.

„С този лифт завършва първият етап от изграждането на спортно-туристическия център. Изграждането му ще има стратегическо значение за цялата община. Той включва изграждането на няколко ядра, едно от които е ситуирано тук, на Мечи чал. Изградени са различни съоръжения, предназначени както за зимни, така и за летни спортове и туризъм”, каза кметът на Чепеларе Георги Попов.

„В проекта ще бъдат инвестирани 50 млн. евро, като е планирано това да стане на три етапа, за около пет години”, допълни Георги Попов. Френската фирма „Помагалски” е инсталирала най-модерната система в България за допуск на бъдещите туристи до съоръжението. На пистите е инсталирана и последен модел американска система за изкуствен сняг, която може да покрие пистата за 100 часа при температура от -3 градуса.

„Горди сме, че истински български шампион като Катя Дафовска участва в нашия проект. Тя е символ на българските бели спортове и на Чепеларе и остава силно свързана с града”, заяви Александър Пръвчев, изпълнителен директор на дружеството - инвеститор в проекта „Чепеларе курорт” АД.

„Може би има нещо символично и във факта, че ръководител на целия екип е големият български спортист, олимпиец и шампион Ресми Ресмиев – Ресми, който точно преди тридесет и пет години спечели тук първата ски – купа „Чепеларе” в дисциплината спускане ”, допълни Александър Пръвчев.

Той завърши като честити придобивката на всички чепеларци и приятели на ски спорта в България. Представителят на френската фирма – изпълнител съобщи технически данни за цялото съоръжение – лифт с дължина 2,7 км, разлика във височините 715 метра, с капацитет 2000 души на час. С този лифт разстоянието от 2700 метра от града до връх Мечи чал ще се изминава само за 9 минути.